Cerelová Eva s Vaškem

ČESKO NA TALÍŘI



Kuchařské show v našich televizích mně poměrně úspěšně míjejí. Ne že bych nevěděla, kdo je Babica, Pohlreich a ten Ital Emanuel. Zahlédla jsem je všechny koutkem oka, některé jen jednou, některé několikrát, nikdy jsem ale tenhle typ pořadů přímo nehledala. Když mě ale na Primě přepadla upoutávka na Česko na talíři s Evou a Vaškem, masochisticky jsem usoudila, že to je přesně ten pravý pořad pro mně. A nespletla jsem se. Hrůzou se mi kroutily i nehty na palcích u nohou. Ale vydržela jsem až do konce.


Celkem chápu, proč spousta lidí upřednostňovala šarmantního Itala Ridiho před českou čtvrtou cenovou v podání lidového Babicy.  Českem na talíři ale Prima Babicovi úspěšně sekunduje. Jen tomu primáckému českému vaření s Danielou Šinkorovou (jakási hérečka, či kdo to je) a kuchařem Sapíkem čouhá sláma z bot snad víc, než celému Babicovi i se štábem dohromady.




Česko na talíři je o tom, že štáb s pojízdnou kuchyní někam vyrazí. Začne to poučnou vsuvkou o krásách a pamětihodnostech onoho místa. Pak se někde na návsi  rozbalí ten pojízdný kuchařský cirkus a vaří se. A nadšení místní lidé přikukují, tleskají, smí ochutnat a přinášejí švestičky z vlastní zahrádky. Z těch pak kuchař spáchá nějakou dobrotu, to má být asi jako že improvizace. A samozřejmě nesmí chybět celebrity! Dnes to byli Eva s Vaškem.

Před pojízdnou kuchyní se při natáčení sešlo všech dvanáct místních důchodců. Mistr kuchař jim ukázal, jak uvařit něco z kravskýho ocasu. Několikrát mluvit o tom, že do toho patří cerel. Udělalo se mi šoufl poprvé. Z ocasu i cerelu.  Pak dal divákům ochutnat. Někteří si čvachtali tak, že si kusy masa polité omáčkou cpali rukama do pusy, až jim to padalo na zem. Udělalo se mi šoufl podruhé. Mezitím Daniela Šinkorová pobíhala mezi těmi dvanácti diváky a pokládala jim zajímavé otázky, jako třeba "A vy jste taky místní?"  

Pak se natěšený divák konečně dostal k Evě a Vaškovi. V jejich kuchyni (tedy v jejich kuchyni v jejich penzionu) kuchař uvařil jakousi zvěřinu. Eva říkala, že zvěřinu nejí od té doby, co ji jednou ochutnala a nejelo jí to. A pak změnila názor. Ochutnala totiž zvěřinu od kuchaře Sapíka a chutnala jí tak, že řekla, že ji jíst teda už bude. Daniela říkala často jen hmmm a čvachtala si taky. Eva s Vaškem zpívali. I se Šinkorovou. Naskočila mi vyrážka a v pravém oku mám tik.

Pak Eva s Vaškem vařili sami. Na pekáč plácli kotlety, prskli k nim brambory, později to zalili smetanou a posypali sýrem. Čvachtali si všichni, i pan mistr kuchař.

A pak už se vařilo zase v pojízdném cirkusu venku. Tentokrát škvarková pomazánka. Nebo co to bylo. Nejsem si jistá, protože v tu chvíli jsme si všimla, že má Eva za sebou logo nějaké firmy, které se snaží televize rozmazat, jako aby to nebyla reklama. Nerozmazali to pořádně a ve všech záběrech. Poznala jsem, že to je logo Oresi. Ale zas nevím, jak to dopadlo s tou pomazánkou.

A teď mně omluvte, jdu se uklidnit někam do fastfoodu, a pak napíšu na Primu žádost, ať na obrazovku vrátí kultivovaného a elegantního Itala!

24 komentářů:

  1. Tak tento pořed jsem viděla jednou asi 10 minut, na víc jsem neměla žaludek a ani nervy, něco tak nechutného a nevkusného jsem dlouho neviděla. Hrůza hrůza hrůůůůůůz. Pan kuchař, to je mistr kuchař? A Šinkorová je trapná a umělá až to bolí. A vůbec celý pořad zavání jednou velkou trapností a ubohostí, bože jak tohle může někdo vůbec vysílat? Tak asi takto můj názor. Krásný nedělní večer MArkéta

    OdpovědětVymazat
  2. zlatej babica proti tomudle běsu

    OdpovědětVymazat
  3. Babica je najnudnejsi televizny kuchar vsetkych cias.. Cesko na taliri hned za nim...

    Mia

    OdpovědětVymazat
  4. Na Nově je Babica obklopen "Tv profíky." V ČnT je kuchař obklopen Babicama. Nebylo by to poprvé, co televize "zabije" opravdu dobrého kuchaře jen díky tomu, že nemá tolik charisma, aby utáhl pořad sám a sám si diktoval provedení. Z poslední doby mě napadá ještě Kalina z Kuchařské pohotovosti, kterýmu podobně likvidovali pověst.
    Tady je ale špatně uplně všechno! Čtení rozpisu před vařením, teleshopp. provedení, gerontí veteráni z Přemkových kozlíků, prostě TV dno...
    Nicméně nemůžu se dočkat příští neděle ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak pozor. Hovězí oháňka je dobrota, hned po svíčkové nejlepší maso z celé krávy. Je z toho vynikající polívka!

    OdpovědětVymazat
  6. nápad super, prevedenie horšie. Chudák pán šéfkuchár. Sice od fachu, ale myslím, že na TV obrazovke je stratený a Šinkorová mu teda nepomáha :-/

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem na kousek toho tiátru koukla - a musím říct, že hrůza, ale asi tak podobná jako úroveň tohoto článku:(, který vznikl evidentně bez znalosti základních kuchař. poznatků (viz. oháňka atd.). Blonďaté zlato - piště o něčem - o čem máte aspoň trochu páru.

    OdpovědětVymazat
  8. Hlavně ten šéfkuchař (je to ten tlusťoch na straně?)..opravdu k tomu jídlu motivuje.:D
    O tom zbytku je snad škoda i psát..jen na tu paní v červeném roláku se dá aspoň dívat.

    OdpovědětVymazat
  9. Každopádně ten celer by jíst měli a to hodně, nebyli by to pak takoví vepři.
    Zalití smetanou a posypaní sýrem je opravdu "originální" a celému národu taková strava jen prospěje..ještě k tomu kydnout tatarku nejlépe.

    OdpovědětVymazat
  10. Měl jsem to štěstí to taky vidět ... tohle je čistokrevná pornografie.Na tv public (rip) ještě svýho času řádil starej Jančařík, objížděl plzeňsko a dělal reklamu kamarádům, co mají hospody, a v každým díle si dal na lačno dvě tři plzně, pak to bývalo velmi humorné :)

    OdpovědětVymazat
  11. Souhlasím s článkem ale jen - cerel??? :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Moreno, cerel tam říká ten Soptík. Teda Sapík.

    OdpovědětVymazat
  13. nevim proc ale mne se chce zvracet i po precteni tohoto clanku

    OdpovědětVymazat
  14. V televizi ať si vaří, co chtějí, ale pravé peklo nastává tehdy, když pokrm inspirovaný Evou a Vaškem naleznete na talíři při nedělním obědě. True story.

    OdpovědětVymazat
  15. ježiši.. z ocasu? ještě že jsem ten pořad neviděla, asi by se ze mě stala vegetariánka jako ze spolubydlící.. mimochodem, článek je skvěle napsaný, ALE... myslela jsem si poprvé že je tojen překlep, ale nepíše se Cerel, ale CELER .... :D
    To ovšem nemění nic na tom že se mi z toho pořadu (a to jsem ho ani neviděla) dělá šoufl...

    OdpovědětVymazat
  16. Cerel tomu říkal pan kuchař, já vím, že to je celer :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Za socijálismu říkala jedna letitá prodavačka v zelovoci cerýlek.

    OdpovědětVymazat
  18. Ano, ten "cerel", taky jsem měla sto chutí vytáhnout kuchaře z televizní obrazovky a profackovat ho. To bylo snad horší, než když v prostřenu říkají "mufíny" nebo "českáke" - pro neznalé to měl být chessecake, podle soutěžící "asi něco jako cibulovej koláč" ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co je chessecake? :D To je jako šachovní koláč? Snad cheesecake.. když už poučuješ.

      Vymazat
  19. Tento pořad občas sleduje maminka, hledá prý inspiraci, co uvařit. Pan Sapík má u mě plus za to, že vaří klasicky - tedy necpe všude za každou cenu olivový olej, zeleninovou oblohu a hlavně nepoužívá jako snad většina televizních kuchařů pojem "trochu sole". Co tam ovšem dělá madam Šinkorová, to jsem doposud nepochopila ...
    Ludmila

    OdpovědětVymazat
  20. Tenhle pořad se fakt nepovedl...uznávám. Viděla jsem zrovna tento díl a musím uznat že byl opravdu hrozný! ... Danielu Šinkorou z nějakého neupřesnitelného důvodu nemusím, ale to je čistě moje věc, nic proti ní nemám, jen mě nějak zvláštně vadí. Určitě to znáte, každý má nějakou takovou osobu - ať už z okolí, nebo z televize. Evu a Vaška nesnáším...hlavně Evu, ale to je taky celkem jedno. Jen jsem chtěla říct, nenavážejte se prosím do pana Sapíka. Je na srovnatelné úrovni jako pánové Pohlreich i ital Emanuel...jen je to zastánce české kuchyně a holt se nechal - BOHUŽEL - uvrtat do natáčení této kraviny. Pan Sapík je jeden z nejpřednějších českých kuchařů, tak ho prosím neurážejte tím, že napíšete, že mu kouká sláma z bot. zadejte si jeho jméno do libovolného vyhledávače a pak hodnoťte. Na ukázku vkládám jeden link... http://www.prakul.cz/sefkuchari-a-lektori/jaroslav-sapik
    Katka

    OdpovědětVymazat
  21. Souhlasím s předchozím komentářem. Pořad jsem neviděla, ale měla jsem tu čest ochutnat pokrm připravený panem Sapíkem, a "čvachtala" jsem si taky :)

    OdpovědětVymazat
  22. Máš tam chybu - to je přesně ten pravý pořad pro mě, ne pro mně. Jestli to někdo napsal přede mnou, tak sorry, nevšimla jsem si.

    OdpovědětVymazat