Podle odborníků jsou návleky pro kočky nevhodné

Potěšilo mě, když jsem si v komentářích pod článkem šílených chovatelích, kteří používají návleky na drápky pro kočky (celý článek tady), přečetla skutečný názor odborníků.

Někdo ze čtenářů blogu je oslovil, aby se zeptal, jestli není prodej nelegální. Z textu není patrné, jestli na dotaz odpověděla státní veterinární správa anebo jestli o její vyjádření požádala nadace na ochranu zvířat.

V každém případě je jednoznačně jasné, že návleky na drápky jsou přinejmenším nevhodná pomůcka. V případě, že kočka s takovými návleky chce třeba někam vyskočit, nepodaří se jí zachytit, spadne a zraní se, pak jde o týrání.

A týrání je i to, když kočka s touto super vychytávkou na drápcích trpí psychicky. Potěšilo mě, že prodejkyně z Mimibazaru tuhle zrůdnost, kterou doporučuje kočkám na tlapky lepit sekundovým lepidlem, už neprodává. A naopak mě nemile překvapilo, že návleky doporučuje veterinární ordinace z Děčína na svém webu.

A tady už je text, který jsem našla v komentářích:

Dobrý den,

posílám Vám odpověď odborníků ze státní veterinární správy ve věci návleků na drápky. K výrobku „návleky na drápky pro kočky“ lze jednoduše říci, že se zřejmě nejedná o výmysl, ale je to módní záležitost pocházející (podle informací z internetu) z U.S.A. Rozhodně se k tomuto stavíme negativně. Zákon č.246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, v těchto případech nemá ale preventivní charakter (např. u nášlapných pastí a lepových past je vyslovený zákaz prodeje, distribuce a použití).

Podobně jako různé chovatelské pomůcky a hračky, ani tyto věci nepodléhají schválení před samotnou distribucí a veterinárnímu dozoru a samotné použití je na odpovědnosti chovatele samotného, popř. osoby, která by byla případně požádána návleky aplikovat (soukromý veterinární lékař, veterinární technik, pracovník psího salonu). Pokud by bylo prokázáno např. nepřirozené chování kočky po aplikaci, zdravotní problémy – záněty nebo úraz z důvodu nemožnosti zachytit se, apod., dalo by se považovat použití návleků za týrání.

Z výše uvedeného je zřejmé, že se sice takové výrobky prodávat smí, ale záleží na odpovědnosti a zdravém rozumu každého chovatele. Nadace na ochranu zvířat s používáním takových pomůcek zásadně nesouhlasí. Jak je shora uvedeno, za týrání se dá považovat použití takových návleků ve chvíli, kdy se po jejich použití objeví zdravotní nebo jiné problémy.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang