Půjčka pro dlužníky a zadlužené – kde získat a na co pozor?

pujcka-pro-dluzniky

Občas se člověk dostane do tíživé finanční situace, kdy mu jeden úvěr nestačí. V takovém případě musí sáhnout po půjčce pro dlužníky a zadlužené. Tu sehnat však není pro člověka, který má dluhy či dokonce exekuce, nic snadného. Není to však nemožné. Jaká jsou rizika půjčky pro dlužníky a zadlužené? A které ověřené společnosti je nabízejí?

Poskytovatelé půjček pro dlužníky a zadlužené mají povinnost při každém sjednávání kontrolovat, zda se daný žadatel nenachází v registru dlužníků. Pokud ano, neměly by mu úvěr schválit. Banky ani mnoho ověřených nebankovních společností proto půjčky pro dlužníky nenabízí. Některé jsou ochotné učinit výjimku, a to v případě dlouholetých klientů, jejichž dluh vyhodnotí jako jednorázový prohřešek.

Půjčka pro dlužníky

Kdo je vlastně dlužník? Dlužník je osoba nebo podnik, který dluží peníze jiné osobě nebo podniku. Pokud si například osoba nebo podnik vezme půjčku na auto od své banky nebo spořitelny, je v této transakci dlužníkem a spořitelna či banka je věřitelem. Někdy se také dlužníkem rozumí osoba, která podá návrh na bankrot.

Dlužníci jsou tedy fyzické osoby nebo společnosti, které si půjčují peníze od bank nebo jiných finančních institucí. Dlužné peníze jsou obvykle vázány na půjčku nebo kreditní kartu, kterou dlužník nebo vypůjčitel dostane od své finanční instituce. Co ale dělat když člověk není schopen své dluhy splácet? Existují půjčky pro dlužníky?

Okamžitá půjčka pro dlužníky

Mezi dlužníky se řadí všichni ti, kteří mají například půjčky na auto, kreditní karty, hypotéky, osobní půjčky, podnikatelské úvěry či studentské půjčky. Být dlužníkem není nic špatného. Lidé a společnosti si neustále půjčují peníze od jiných společností – ať už si pořizují auto, dům, byt, nebo třeba iPhone na splátky bez doložení příjmu. Splácejí podle jejich podmínek a mnohdy splácejí svůj úvěr nebo kreditní kartu bez jakéhokoliv důvodu k obavám. Existují však případy, kdy dlužníci splácet nemohou.

Pokud nemůže člověk svůj dluh splácet, bude nakonec tento dluh považován za dluh v prodlení. A pokud ho nebude splácet delší dobu může dluh přejít až do exekuce. To je situace, kdy věřitel prodá tento dluh společnosti třetí strany za nižší částku, než jakou člověk dluží, a nová společnost začne dlužníka kontaktovat ve snaze vymáhat tento dluh. Pomůže v tomto případě okamžitá půjčka pro dlužníky?

Půjčka v registru dlužníků

Ne vždy je dlužník vnímán bankovní institucí v negativním světle. V minulosti bylo nemyslitelné, aby člověk se záznamem v registru dlužníků dostal od bankovní instituce půjčku. Dnes se již posuzuje poměrně hodně věcí, a proto je možné, že i když má člověk u banky půjčeno, a zatím nesplaceno, půjčí mu banka znovu.

Půjčka v registru dlužníků neznamená nič špatného. Pokud je člověk vnímán bankou jako spolehlivý klient, banka mu půjčí i přes to, že v danou chvíli není schopen splácet půjčku, která mu běží. Je to právě z toho důvodu, že daný dlužník neměl do té konkrétní doby žádné předchozí problémy se splácením, třeba i u více půjček či úvěrů. Týká se to ale opravdu pouze pár osob.

Kdo nabízí půjčky pro dlužníky v registru?

Kde se tedy půjčky pro dlužníky v registru dají sehnat? Jak již bylo zmíněno není to výhradně u nebankovních poskytovatelů. Samozřejmě dlužníci, kteří jsou v registru dlužníků evidování jako nespolehlivý, se musí obrátit na instituce nebankovní. Ty totiž ne vždy kontrolují registr dlužníků.

Na druhou stranu ale od klientů vyžadují stabilní a dostatečně vysoký příjem, aby měli jistotu, že nenastanou nějaké problémy se splácením. To stejné platí i u půjček pro dlužníky s exekucí. Jaké jsou půjčky pro dlužníky? A jakou částku si může člověk půjčit?

Nejoblíbenější půjčky pro dlužníky:

Výše půjčkyÚroková sazbaRPSNSplatnost
Via SMS půjčka1 000 – 60 000 Kč22 %621,6 % – 855 %1 – 30 dní
MobilPůjčka2 000 – 10 000 Kčod 25 %454 % – 4 485 %21 dní
Express Cash půjčkaaž 70 000 Kčod 15 %od 228,64 %14 – 20 měsíců
Smart půjčka50 000 – 300 000 Kč18 %od 19,64 %12 – 48 měsíců
CreditPortal půjčkaaž 30 000 Kčod 40 %od 9 088,1 %5 – 30 dní

Protože je nebankovní půjčka pro dlužníky rizikový produkt, neobejde se bez nebývale vysokých úroků, RPSN a dalších poplatků. Je proto nezbytné si její sjednání dobře promyslet, zjistit si o dané společnosti co nejvíce informací a přečíst si recenze na internetu. Stačí zadat výraz půjčka pro dlužníky.

Půjčka pro dlužníky na ruku

Půjčky pro zadlužené klienty či půjčky pro dlužníky s exekucí se v naprosté většině případů sjednávají online. Jejich poskytovatelé totiž často ani nemají pobočky. Celý proces zabere pár minut. Stačí si vybrat společnost, v online formuláři nastavit požadovanou výši úvěru, splátku a dobu splatnosti a poté už jen čekat na schválení.

Způsob vyplacení záleží na konkrétní společnosti. Některé nabízejí půjčku pro dlužníky na ruku, jiné slibují zaslání peněz na účet. Půjčku na ruku pro dlužníky také klienti nejčastěji vyhledávají. Nepotřebují k ní vlastnit účet v bance a peníze mají okamžitě u sebe.

Její vyplacení zpravidla vypadá tak, že se klient a poskytovatel sejdou na smluveném místě, kde podepíšou potřebné dokumenty a předají si finance. Vše probíhá velice rychle, jednoduše a třeba ještě ten stejný den, kdy byla žádost o půjčku podána. Půjčka pro dlužníky na ruku je rychlá a jednoduchá.

Půjčka pro dlužníky ihned na účet

Druhým způsobem je půjčka pro dlužníky ihned na účet. Tato půjčka pro zadlužené klienty, kteří mají exekuci není výhodná. Většinou je totiž v případě exekuce bankovní účet dlužníka blokován. Jakákoliv částka, která by na něj přišla, by byla ihned použita na zaplacení dluhů. Tím pádem by dlužník z půjčených peněz nic neměl.

TIP: V případě některých nebankovních institucí si lze zažádat i o půjčku na cizí účet.

Nevýhodou půjčky pro dlužníky ihned na účet je také to, že to může trvat i několik dní. Výjimkou je samozřejmě tzv. okamžitá platba, která umožňuje převod peněz během několika sekund. A to i o víkendu a státním svátku. Ne každá instituce ale tuto možnost nabízí, a proto je možné, že pokud si dlužník zažádá o půjčku v pátek, peníze mu dorazí na účet až v pondělí.

Dlouhodobá půjčka pro dlužníky

Stačí si na internetu zadat dlouhodobá půjčka pro dlužníky a ihned na člověka vyběhne několik stránek s nabídkami na rychlé půjčky pro nezaměstnané a dlužníky, na půjčky pro dlužníky s exekucí bez zástavy nebo na půjčky pro dlužníky v insolvenci od soukromé osoby. Člověk by měl být však opatrný od koho si půjčku pro zadlužené klienty vezme.

Každý člověk se bohužel může dnes dostat do platební neschopnosti. Ještě předtím, než se ale začne zajímat o půjčky pro dlužníky měl by se zkusit domluvit s institucí, které dluží na snížení splátek nebo například na odkladu. Samozřejmě ne vždy je to možné, a ne vždy to daná instituce nabízí.

V případě půjčky pro dlužníky je ale lepší si vzít tu na kratší dobu a na částku, kterou je člověk opravdu schopen splácet. Čím déle bude totiž člověk půjčku pro dlužníky splácet tím více peněz zaplatí na úrocích. A samozřejmě menší částku přeplatí na úrocích mnohonásobně. Dlouhodobé půjčky pro dlužníky brát tedy jenom v případě dobrého úroku.

Půjčky pro dlužníky s exekucí

Dle oficiálních dat Exekutorské komory České republiky je momentálně v exekuci necelých 700 tisíc dlužníků. I přes to, že se někomu může zdát únik z exekuce jako nemožný, není tomu tak. I když je člověk v exekuci, existuje pořád několik nebankovních institucí, které mu půjčí.

Tyto firmy nabízejí jak půjčky pro dlužníky s exekucí bez zástavy, tak půjčky pro dlužníky s exekucí v hotovosti. Na jejich webových stránkách lze najít podmínky půjčky pro dlužníky s exekucí. Kromě těchto podmínek je také důležité přečíst si i recenze, aby člověk někomu nenaletěl.

Půjčky pro nezaměstnané a dlužníky

Mezi poskytovateli půjček pro dlužníky se pohybuje také velké množství soukromníků, kteří nabízejí spotřebitelské úvěry na směnku. Půjčky pro dlužníky v insolvenci od soukromé osoby se zpočátku tváří jako velice výhodné. Žádné poplatky za sjednání ani pravidelné splátky a dostupnost téměř pro každého.

Na první pohled ideální půjčka pro dlužníky s exekucí v hotovosti nebo půjčka pro dlužníky s exekucí bez zástavy. Ve skutečnosti však půjčka od soukromé osoby na směnku představuje jeden z nejdražších typů úvěru vůbec. Obvykle se pojí s enormními úroky a vyžaduje ručení majetkem, čímž se klient vystavuje možné exekuci a insolvenci.

I přes to, že je to na první pohled velmi lákavé, rozhodně to není vhodné řešení finanční tísně. Komplikace způsobuje i tzv. rozhodčí doložka. Jejím podpisem dává klient druhé straně možnost jmenovat libovolnou osobu tzv. rozhodcem, který stojí na straně držitele směnky a má za úkol řešit případné problémy s nesplácením.

Půjčky pro dlužníky v insolvenci od soukromé osoby

Pokud člověk narazí na internetu na půjčku pro dlužníky v insolvenci od soukromé osoby, tak rychle pryč. Jedná se o lichváře, kteří dlužníka dostanou ještě do větších finančních potíží, než ve kterých již momentálně je. Podle čeho se dá lichvářský úvěr poznat?

Mezi nejčastější věci, které upozorňují na lichvářský úvěr patří:

  • nepřehledná smlouvá
  • žádné poplatky za posouzení a sjednání
  • špatně dostupné a nesrozumitelné informace o půjčce
  • záporné, nebo žádné internetové recenze dřívějších klientů

Pro své vysoké riziko je půjčka od soukromé osoby na směnku od roku 2013 zakázaná. V nabídce ji tedy nemají žádné spolehlivé společnosti, nýbrž podvodníci a lichváři, kteří peníze poskytují z vlastních zdrojů a jejich nesplácení se nebojí řešit nelegální cestou.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang