Jak zabavit děti o prázdninách? Máme pro vás 5 tipů na rodinné aktivity

Dochází vám nápady na program pro děti během prázdnin? Vyzkoušejte naše tipy, které nadchnou celou rodinu, a společně strávený čas si užijete ještě víc. Nudit se nebudete ani během deště, vybrané aktivity vás zabaví i při nepříznivém počasí.

Sestavte překážkovou dráhu

Využijte zahradní židle, stůl, dřevěné latě nebo jiné kousky a vytvořte venkovní překážkovou dráhu, kterou si děti zamilují. Použít můžete skoro cokoliv, co lze přelézt, přeskočit nebo podlézt. A pokud prší, dráhu snadno vybudujete i z nábytku doma.

Pozvěte kamarády vašich dětí a uspořádejte turnaj ve zdolávání překážek. Hlavní je rychlost a mrštnost. Stopujte čas a odměňte největší rychlíky. Stejně tak se zabaví i nesoutěživí junioři, kteří si trasu proběhnou jen tak.

Navštivte bio farmu

Pro děti z venkova nic nového, ale městské děti zde poznají nový svět. Bio farmy zažívají velkou popularitu díky potravinám z farmářských trhů. Co všechno ale život na na farmě obnáší?

Farmy a ekoparky nabízí poznávací programy, které děti zasvětí do jejich chodu. Malí farmáři nakrmí napříklady králíky nebo kozy, vyzkouší si výrobu sýrů a dalších produktů. Vy si nakoupíte přímo na místě farmářské potraviny, ze kterých společně s dětmi připravíte hostinu

Deskovky a karty nezklamou

Ať už se balíte na dovolenou, nebo trávíte léto doma, nezapomeňte na deskovky a karetní hry. Zahrajete si je doma v dešti, ale i na pláži.

Ukažte dětem deskovky z vašeho dětství nebo se v obchodě porozhlédněte po nějaké novince. Karetních her naleznete také celou řadu, proto nezůstávejte jen u klasického prší nebo žolíku. Objevujte společně nové kousky a zabavte se kdekoliv.

Pořiďte si netradiční stavebnici

Venku prší a vy už nevíte, jak ještě vaši ratolest zabavit? Pořiďte sadu elektrotechnických součástek od LáskaKit a máte vystaráno na dlouhé hodiny. Společně s dětmi sestavíte třeba čidlo pro pokojové květiny, které pohlídá správnou vlhkost hlíny. Malí technikové si naprogramují alarm a hned poznají, když se k jejich pokoji blíží nezvaný host.

Není to žádná velká věda. Jednotlivé díly složí a naprogramuje i začátečník, protože v balení naleznete přehledný návod. Pokud děti stavebnice nadchne, rozšiřte ji o další díly, a pusťte se do dalších projektů.

TIP: Vyzkoušejte i další zábavné a vzdělávací aktivity pro děti.

Natočte prázdninový film

Zachyťte na video den, týden, měsíc nebo celé prázdniny. Vytvořte pro děti zadání a dohlédněte na jeho plnění. 

Příklady video témat:

  • natoč odpoledne na koupališti,
  • zaznamenej na kameru výlet ve městě,
  • zachyť na video odpoledne v přírodě,
  • natoč naši dovolenou,
  • pořiď video východu a západu slunce.

Většina dětí práci s videem zbožňuje a střih zvládnou bez problému na mobilu nebo v počítači. Video uchová vzpomínky, které si kdykoliv společně připomenete.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang