Poněkud podezřelé značkové triko

V mailu mi přistálo pár fotek polo trička od Ralpha Laurena. Poslal mi je J., který tričko objednal z eshopu italiedoskrine.cz. A nějak se mu to nepozdává. No, nedivím se. I když můžu posuzovat jenom fotky a tričko jsem v ruce neměla, myslím, že je jasné, že tady není něco v pořádku.

Jako první mě zarazilo, že je zadní díl znatelně delší než přední, i když to vypadá, že v oblasti ramen je tričko srovnané přesně. Švy i při pohledu z dálky vypadají poněkud neurovnaně. A celé to působí jako hadr. A bude hůř. 

K tomu prasecky našitému štítku se ještě dostanu. Na téhle fotce ale bije do očí něco jiného. Kromě tradičně křivých švů a nepřesného šití je to i hnusná a odfláknutá knoflíková dírka. A pak taky barva knoflíků. Prošmejdila jsem oficiální web ralphlauren.com a nemůžu si pomoct: na bílých tričkách, po kterých jsem šla, jsou vždycky bílé knoflíky! Ne tyhle zažloutlé podivnosti. 

Nedokážu odhadnout, jestli je vyšité logo na přední straně skutečně příliš malé, jak si myslí J., měřítko se sice dá odhadnout podle krabičky cigaret položené vedle, ale nemám fotku pravého trička a ve stejném měřítku pro srovnání. Když jsem si fotku loga zvětšila, vyděsila jsem se. A upřímně přiznávám, že hráče pola na koni bych v téhle změti nití fakt nepoznala. 

A jedeme dál.

Tohle by měla být cedulka z luxusního a zaručeně originálního trika za víc než tisíc korun. Když vidím ty zdvojené až zpětinásobené švy kolem cedulky a to, jak je blbě přišitá, představuju si mladou pracovitou. Asiatku někde v utajené příhraniční manufaktuře, jak na obyčejná trika našívá loga, která jí zrovna přijdou pod ruku. Má hodně práce, protože Ralph Lauren prostě frčí, a tak se s ním moc nemaže. 

A podobný děs mě jímá, když koukám na druhou cedulku. Myslím, že z téhle fotky už je naprosto jasné, že tohle nebude kvalitní a perfektně ušité triko. 

A takhle vypadá skutečný originál pola od Ralpha Laurena: 

Šití je naprosto perfektní, logo je vyšité čistě a dokonale, knoflíčky jsou bílé a dírky souměrné. 

Takhle vypadají štítky na originálním tričku. Tenká bílá svislá čára je přimalovaná ve photoshopu a ukazuje, že hrana obdélníku s nápisem Polo musí být přesně zarovnaná s písmenem L. Spodní řádka v logu je přesně vycentrovaná na střed štítku. Štítek je obšitý po celém obvodu a obvykle je prošívání v barvě trička anebo štítku. Nápadné kontrastní prošívání na originálu nebývá. 

A tady je další z padělků a odlišnosti, které na nich našlo vycvičené oko znalce. Chybí prošití v horní i dolní části štítku, písmena i samotné šití se v detailech liší od originálu. 

Na následujících obrázcích jsou další detaily, podle kterých se dá poznat padělek. Modré tričko je padělek, hnědé originál. 

Originál štítky jsou vyšité. Prošívání musí být vidět na rubové straně. Štítek na modrém tričku působí spíš jako natištěný. 

Šití musí být dokonale rovné, jeden steh jako druhý, nikde nesmí nic ujíždět nikde nesmí trčet nitě. Fotka srovnává ramenní švy, u originálu jsou ukryté v záhybu.

Takhle vypadá vyšité logo na rubové straně předního dílu trička. U padělků je to obvykle jenom šílená změť nití, často je ještě mezi látkou a nitěmi vložený odrbaný vliselín nebo jiný podobný kus textilu. Originální tričko má logo naprosto perfektní i z rubové strany.

A ještě pár dalších rad, jak nenaletět: 

Originální polotrička Ralph Lauren jsou z měkkého příjemného materiálu, límec je na dotek jemný, ale dobře drží tvar a je dostatečně pevný, aby se dal pohodlně zvednout. 

Etikety a štítky jsou u originálu vždycky našité, u padělků bývá šití nekvalitní nebo jsou cedulky prostě přilepené lepidlem. 

Výšivka jezdce je u originálu vždycky perfektní a má ostré kontury a dokonalé šití i na rubové straně. 

Tričko se nesmí kroutit ve švech, ani ztrácet tvar po vyprání. 

Rozhodně bych nekupovala trička za podezřele nízkou cenu. Dřív, než nakoupíte, zkuste si zboží zkontrolovat na oficiálním webu výrobce. Anebo popátrejte u čínských padělatelských manufaktur. Abyste pak za 15dolarové tričko nezaplatili patnáct stovek. 

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang