Blafy aneb Hlavně že je to levný

Jestli mě někdo, kdo se mihl v různých kuchařských šou v televizi, fakt baví, je to Roman Vaněk. Párkrát byl v Pohlreichově Ano, šéfe. Teď už pár týdnů natáčí videa, která jsou k vidění na Stream.cz. Jasně, není to nic nového, spousta lidí už je sleduje pravidelně, ale mně připadají tak skvělá, že je budu nekriticky chválit až do nebe.

Vaňkův pořad se jmenuje Peklo na talíři a jeho sledování před večeří je vhodné hlavně pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Zaručeně je chuť k jídlu až do rána přejde. Vaněk totiž poměrně dopodrobna rozebírá, jaké šmakulády jíme, co v nich je za sajrajty a jak nám je výrobci vylepšují, aby co nejvíc ušetřili na výrobních nákladech a přitom aby to vonělo a chutnalo, tak jak má.

Třeba taková šunková pizza. Vaněk si vybral pár těchhle mražených dobrot z obchoďáků a hledal, kolik je v nich šunky. Musel si na to vzít pinzetu.



Šunková pizza s obsahem 0,2% šunky, to si z nás výrobci asi vážně musí dělat legraci. Zbytek toho, co na první pohled vypadá podobně jako šunka, je výrobní salám.

Docela by mě zajímalo, jak se to vyrábí. Představuju si to nějak takhle: v pizzafabrice uplichtí pizzu z různých chemikálií, náhražek a výrobního salámu. Když je hotová, nastoupí šunkový mág, který vede šunkové oddělení. V tom pracují lidé, kteří mají za úkol krájet šunku na co nejmenší kousíčky. Šunkový mág si pak oblékne bílé rukavičky, vezme nádoby s pečlivě napreparovanou šunkou a pinzetou na každou pizzu položí přesně dva miniaturní odřezky. Voilá, šunková pizza je hotová. Šunka v ní přece je, žejo.

A teď zpátky k výrobnímu salámu:

Osobám se slabším žaludkem a nervy opravdu nedoporučuju koukat se na následující video, které je právě o téhle chuťovce. Když jsem viděla já, letěla mražená pizza z mrazáku rovnou do popelnice. Radši se budu patlat o půl hodiny dýl s domácí vlastnoruční pizzou, než jíst takový blaf jako je výrobní salám. Na to fakt nemám žaludek.




Hodně mě baví i Vaňkovy rozborky. Co všechno obsahuje taková sklenice kupovaných utopenců jsem snad taky ani nechtěla vědět, pokud jsem si měla uchovat aspoň nějaké iluze o výrobcích potravin.  




Podobně děsivý je v jiném videu rozbor grónské pomazánky, citronových koncentrátů nebo šunky. No, aspoň vím, proč moje kočka nad některými druhy šunky z obchoďáku s odporem ohrnuje čumák a uraženě odchází k misce s granulemi

Trochu si za to můžeme sami. Většinu zákazníků v superhypermegamarketech u nás nezajímá, co potraviny obsahují, ale kolik stojí. A čím nižší cena, tím větší zájem. Kvůli levnému nebo zlevněnému čemukoliv se lidi dokážou v obchoďácích klidně i poprat.

Sami nutíme výrobce, aby nám nabízeli jídlo co nejlevněji, takže výrobci do něj cpou různé hnusy, aby i na tom nejlevnějším výrobku co nejvíc vydělali. No, aspoň, že na obaly pak píšou složení tak malým písmem, že ho ani člověk s perfektním zrakem nemá šanci bez lupy přečíst. Ono je snad i lepší nevědět, že je to takový blaf, že by ho soudný člověk nenabídl ani toulavému psovi.

________________________________________________________

Videa: stream.cz

170 komentářů:

  1. Peklo na talíři jsem dotěď neznala. Teda ale ani nevím, jestli mám blondýně děkovat za rozšíření obzorů...

    OdpovědětVymazat
  2. Šmakuláda mě vždycky rozesměje :D Díky tomuhle minipořadu jsem přestala některé věci uplně kupovat a čtu snad každou etiketu. Sice jsem v krámě déle, ale žije se mi lépe a ještě mnohdy ušetřím :)) Brala bych takových seriálů víc, nejen v oblasti gastronomie. To bysme se mnohdy divili...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to se máte, mně rádobyvtipnosti typu "šmakuláda" lezou na nervy.

      Vymazat
    2. Ono stačí i Jste to, co jíte - tam se taky člověk dozví věcí...

      Vymazat
  3. Blondýna objevila Ameriku... Zvlášť poslední dva odstavce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou každá osvěta dobrá. :-)

      Vymazat
  4. peklo na talíři znám (ikdyž mi tedy trvalo dost dlouho, než mi došlo, proč je vždycky tak špinavej) a jsem toho názoru, že by stálo za to udělat z toho normálně televizní pořad. velmi bych ocenila především delší stopáž. jsem totiž z těch s dlouhodobě dobrým zrakem a nedozvídám se příliš mnoho nových věcí

    no prostě by se mi líbilo, kdyby tam bylo pár rad co je tedy ta "dobrá" stejně dostupná (myslím hlavně rozšířením, ne cenou) varianta. podobně jko to bylo třeba v dílech o džusech...

    sezy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. když tak nad tím přemýšlím, určitě by se tím mohl zajímat nějaký kulinářský blog, neznáte někdo nějaký?

      a když jsme u tématu, tak bych ještě chtěla doporučit stránku http://menudomu.cz/ slečna tam doma vaří jídla, která předtím měla v luxusních restauracích a porovnává pak výrobní náklady a tak, moc zajímavé srovnání =)
      sezy

      Vymazat
    2. Televizní pořad? v černých ovcích na čt něco obdobného běželo léta (nevím zda i teď, nemám televizi) a vždy to byla spolupráce s časoposem dTest a nešlo jen o jídlo ale i spotřební zboží. Upřímně, kdo nechtěl kupovat "zajice v pytli" četl si etikety davno.... jen zbytek teď objevil Ameriku...
      Ikdyž na druhou stranu je vtipné nyní pozorovat, jak pro většinu lidí už jen samotný chemický název čehokoliv znaméná děs a hrůzu..

      Vymazat
    3. www.chemievjidle.cz - zadáte název potraviny, a v databázi vám to vyhledá složení...

      Vymazat
    4. Proč je tak špinavej?

      Z kulinářských blog znám Zápisník pana Cuketky.
      http://www.cuketka.cz/

      Vymazat
    5. prachobyčejný atopický ekzém

      Vymazat
    6. špinavej je do černa, přece jen je to peklo, že

      Vymazat
    7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    8. ježišmarjá co je vám do toho, proč má problémy s pletí, o to tu přeci vůbec nejde!

      Vymazat
    9. pro anonym z 10:37 a 16:06.
      a proč vy jste tak hloupý a netaktní?

      Vymazat
  5. Snad si video ani nepustím, viděla jsem nedávno podobný rozbor v pořadu Jste to co jíte a stačilo mi. Zpětně šla večeře ven.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jako fakt? Opravdu někomu stačí vidět nějaké video o hnusném jídle, aby se pozvracel?

      Asi mám vážně štěstí, když zvracím jenom při nemoci a ne pokaždé, když vidím Justina Biebera, matky z mimibazaru, české politiky, kreace z módního pekla, peklo na talíří a pod čím to tak lidé ještě píšou...

      Vymazat
  6. Není to špatné, určitě je to fajn pořad, ale myslím, že každej koho to trochu zajímá, tak už to ví. Bylo to 100x řečeno, od Pohlreicha přes Vaňka, Cajtamlovou až po blbej Blesk. Sledovat složení. Ty rozborky k různejm potravinám - není moc třeba, opět si to každej může přečíst. Spíš bych ocenila naopak kdyby ukazoval skvostné a dobré výrobky, které nejsou šizené, nebo ne moc, což laik třeba z etikety poznat nemusí.

    OdpovědětVymazat
  7. Peklo na talíři je skvělá osvěta. Vaněk je fakt borec a oceňuji, že se nebojí přímo ukazovat na konkrétní značky a výrobce.
    Ale sorry, já si teda nemyslím, že za to můžou Češi, že se výrabějí pro český trh sračky. Plno lidí, prostě neví, co to obsahuje a z čeho se to vyrábí. Když si koupíš šunku u pultu, tak vůbec nevíš, kolik obsahuje masa, jestli má barviva, škroby a jaké konzervanty. Když se to jmenuje šunka, tak to má být šunka. To samé např. křehčené kuřecí maso, znám osobně dost lidí, co neví, že to je maso nastřiknuté gelem s obsahem konzervantů a vody, aby maso mělo větší hmotnost.
    Tím jsem chtěla říct, že to dělají výrobci, protože chtějí na nás vydělat a využívají neznalosti. Já si prostě neumím představit jak v Tescu u pultu diriguju prodavačku ať mi čte složení, za mnou fronta, která mě chce zabít. Radši kupuju balenou Dulano šunku v Lidlu. Otázka je proč bychom vůbec takové věci měli vůbec zjišťovat. V prvé řadě, by se takové potraviny neměli ani vyrábět, natož dostat na pulty. Nehledě na to, že výrobci lžou i ve vypisu složení na obalech. Viz poslední kauzy např. kakao z Kauflandu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Martino, tohle je jedine, kde uznavam, ze si slozeni moc zjistit nemuzete - pultovy prodej. Ja u nej uplne prestal nakupovat, nechci buzerovat prodavacky, aby mi naprazdno vyjeli etiketu unekolika veci a pak si to ve fronte porovnaval. Tak uz take kupuji jen balene. Mozna by slo prodejcum naridit, aby tam slozeni veci v pultu vyveseno. A u peciva taky. Na tabuli, v brozure a pod. Nepredpokladam, ze u ni bude naval, tak by jedna dve brozurky stacily. P.

      Vymazat
    2. Vyjely samozrejme. Automat.oprava.

      Vymazat
    3. Na Slovensku taky zakon plati a pri pekarenskych a masovych vyrobkoch je moznost nahliadnut o brozurky, kde je presne zlozenie. Maju ju vystavenu na viditelnom mieste. Zatial som nevidela nikoho, kto by si to cital.
      Bohuzial vyrobcovia sa snazia co najviac zarobit a na druhej strane su u nas nizke mzdy a preto ludia nakupuju smejdy.
      Jana

      Vymazat
    4. pultový prodej- stačí se té zpruzelé paní za pultem zeptat :)

      Vymazat
    5. Jednou jsem se v BILLE paní zeptal, kolik je v té docela dobře vypadající šunce masa. Vyvalila na mne oči a řekla, že neví. Tak asi tak. A teď si představte, že by to věděla, řekla by mi, že 70% Tak bych jí řekl - To je málo - a vtéhle? 80. A v téhle? 90. Dobře, tu bych si vzal. Je v ní glutamát sodný? Ano. Aha, tak tu ne. Kolik masa je v téhle? A odkud je? Mezitím mě někdo z fronty zabije.
      Ten Váš slovenský zákon je výborný! Zatlačíme na Parlament?
      P.

      Vymazat
    6. Přesně tak. Ptala jsem se v Bille a také ve dvou řeznictvích, z toho jedno se tvářilo luxusně. Ani v jednom případě prodavačky složení neznaly.
      Hanka

      Vymazat
    7. v řeznictví není šance zjistit, prodavačka mi dokonce tvrdila, že ve složení není napsané množství masa, že si je jistá. Tož, odešla jsem středem.

      Vymazat
  8. Upřímně, pro lidi, kteří se trochu orientují ve vaření a jídle obecně, toto není žádná novinka, jak někdo napsal přede mnou. Ale tajně doufám, že pokud se to bude furt omílat dokolečka na různých serverech pro různé zájmové skupiny, tak se snad něco změní.
    Pořád někdo upozorňuje na to, jak se žerou blafy, co je ve složení, ale nikdo pořádně neřekne těm, co by chtěli jíst jinak, jak na to, jak to změnit. Ano, já vím, kdyby chtěli, tak si ty informace najdou sami, ale z vlastní zkušenosti vím, že člověk nad spoustou věcí nepřemýšlí, bere je automaticky a pak ho najednou něco klepne mezi oči a magic - už to vidím a rozsvítí se mi v hlavě:-)
    Lidi jdou po ceně, neb nemají prachy. Resp. omezený rozpočet. Chybí mi pořad, reality show, to je celkem jedno co, kde by někdo ukázal, muset ukázat, jak vařit s omezeným rozpočtem, aby to jídlo bylo "jedlé" a hlavně splňovalo mantru zachování poměru tuků, cukrů a bílkovin. To např. na případě, kdy zbývá na měsíc 3 tisíce korun pro 4-členou rodinu. A to myslím nebude žádné scifi, dvě třetiny lidí nemá průměrnou mzdu a přežívá od výplaty k výplatě. Aby pochopili, že je lepší 3 dny jíst k obědu fazole, zelí, brambory, ale čtvrtý den si dopřát kuře. Kuře myslím kuře, ne v akci z Tesca kilo za 39. To fakt kuře není. Hodně lidí neví nic o složení potravin, kolik by toho měli denně sníst a když to ví, tak neví, jak se popasovat s penězi. Vím, že nějaký pořad nebo co měl Pohlreich, Uvařím pro dva za 100, no to já dovedu taky, ale uvařit pro 4 za 100, pro 5, za 100 na den, to je realita. Doufám, že si to tady někdo přečte a něco takového spáchá:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle příspěvek je super

      Vymazat
    2. Ano - to je svatá pravda, co píšete, ale obávám se, že by Vás pan Polreich nepotěšil. I kdyby prozradil, kde brát kvalitní potraviny, z těch cen se Vám udělá špatně, zaručeně.

      Vymazat
    3. No, já vím, co to stojí, neb kupuju kvalitní maso, zeleninu na kila a tak:-) To jsem s to spoustu věcí ještě vyrobit sama doma. Jde mi o to, že když chci přesvědčit člověka, který má omezený rozpočet, že není fakt třeba mít každý den levné maso, ale radši dvakrát týdně pořádné, tak mu musím taky ukázat, jak na to. Že nestačí nacpat se zeleninou ze zahrádky k obědu, abych ušetřil, neb tělu bude něco chybět a začne se docpávat jinak atd. Že fakt nestačí k obědu hrnec těstovin, protože jsou to jenom sacharidy, kde jsou bílkoviny a kde je zelenina. Taky to, že se ty těstoviny nesmí rozvařit. A že bílkoviny nejsou jen maso, ale i tvaroh, třeba. Kvalitní nemusí být nutně drahé, kvalitní je i čočka, fazole např. Spousta lidí tohle vůbec nejí, neumí to upravit. Pro mě jsou kvalitní potraviny základní potraviny. Šunka už je nadstandard třeba, základ je maso. Dále vejce, mléčné výrobky (to myslím jogurt, tvaroh, kefíry atd, ne kostíky;-) Brambory taky. Jde o to, co k tomu všemu a jak to zkombinovat. Kvalitně se dá jíst i levně, ale lidi už to prostě neumí, než brambory omaštěné máslem s podmáslím a domácí okurkový salát, tak radši osmažený gothaj s kečupem. Obojí je možná pro někoho extrém, ale snad se trochu chápem:-)
      Já ač umím vařit a upéct kde co, tak jsem tajemství skladby jídelníčku objevila dost nedávno a pořád se mám co učit. A to jen přemýšlím nad jídlem a mám to štěstí, že moc neřeším cenu. Dokážu si ale představit (zažila jsem finančně dost hubená léta), co to musí být za makačku řešit do toho ještě peníze. Proto si myslím, že spoustě lidí by pomohlo, kdyby jim někdo ukázal, jak na to a že na spoustě obyčejných jídlech není nic špatného. Ono mnohdy když něco zazní veřejně na obrazovce od známé tváře (a zábavnou formou - o které si sice mnohdy myslím svoje;-), tak to dokážou lidi líp strávit, než když jim bude kázat osoba v obleku, bílém plášti, atd.

      Vymazat
  9. Uff,to je hnus.Když budu mít chuť na párky,tak si asi sama zabiju prase.To co tam daváj je fakt odporný.

    OdpovědětVymazat
  10. Je to i o tom, co se k nám dováží, některá jídla od stejné značky naprosto stejného typu obsahují něco jiného u nás a něco jiného např. v USA. V Americe je už spousta těchhle s prominutím sraček zakázaná a tak společnosti šetří na výrobě pro Evropu a plnohodnotné ingredience používají jen pro USA. Nedokážu to dost dobře ilustrovat na lidském jídle, ale pokud tu někdo chová psy a vyzná se v opravdu kvalitních granulích (to jsou ty, které nekoupíte v obchoďáku), tak ví, že některé superdrahé granule pro psy pro Evropu obsahují toxické látky v USA zakázané a v USA má to žrádlo stejný obal, jde o stejný typ stejné značky a přesto je složení jiné. A tak je to i s dováženým jídlem pro lidi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nedávno, když jsem psovi výjimečně koupila konzervu, jsem se nestačila divit. 98 % masa! Z toho by stálo za to udělat guláš :)

      Vymazat
    2. V konzervách se nevyznám, ale fakt stojí zato, srovnat například složení Eukanuba pro evropský a americký trh.

      Vymazat
    3. nestras, ja kupujem iba eukanubu, vraj uz ani royal canin nie je to co byval, tak co mam potom kupovat? konzervy su kapitola sama o sebe... na to si specialne treba dat pozor...

      Vymazat
    4. ..a co takhle BARF? na peníze to vyjde levněji než superprémiovky...

      Vymazat
    5. Žila jsem rok v USA a mohu vás ubezpečit, že Američané konzumují ještě mnohem příšernější potraviny než máme tady, kde jsou jakés takés potravinářské normy. Zelenina i ovoce jsou geneticky modifikované (půlkilová cibule či kilová brambora nebyla ničím výjimečným), vše je chemicky ošetřené tak, že se úplně zázračně nekazí po dobu několika týdnů, a třeba prodávají i vejce s chemicky vybělenými skořápkami (ta jdou totiž lépe na odbyt než hnědá). Všichni frčí na konzervách a mražených či sušených polotovarech, které se nedají nazvat jinak, než zázrak potravinářské chemie. Přiotrávení jídlem mě tam potkalo hned několikrát. Jistě, jsou tam i obchody s bioprodukty, ale jsou opravdu nekřesťansky drahé, nic pro studenty žijící ze stipendia.

      Vymazat
  11. Blondyno, nic proti tobe, mam te rad (vyznani), ale stopadesatkrat omletou vec jsi mohla napsat napaditeji, hlavne ten zaver, ze si za to muzeme sami a mame si cist, co v cem je. Mimochodem, tohle vecny stezovani na male pismo na etiketach mne zarazi. Predne na mnoho vyrobku vetsi nevmacknete, zvlast kdyz je to na nem ve vice jazycich (a na format tycinky nebo jogurtu toho vubec moc nevmacknes, ze jo. Jasne, ja vim, tohle je o pizze). Ale to lide jako nevidi? Ja jsem slabozraky, ale s korekci (nosim bryle nebo cocky) vidim vse. Jak potom ctou jizdni rady, noviny atd? Nevykladejte mi prosim o zrakovych vadach, nekolik let jsem se zrakove postizenymi delal, ale to neni pulka naroda. Moje teta (89 let) si bere to obchodu lupu. Vejde se do kapsy. Ale to by lidi museli prekonat ten amok, co se jich v marketech zmocni (vsimli jste si? Vytrestene oci, mnohdy podrazdenost - hadky s partnerem o prasek do peciva...) a na chvili se zastavit a precist si slozeni.
    Taky mne prekvapilo, ze Blondyna vyhazovala po zhlednuti poradu pizzu. Treba jde jen o basnickou licenci, ale kde se tam ta pizza vzala? Proc ji kupovala? A proc kupovala takovou smejdskou? Jsou i kvalitni mrazene pizza, nemusi se hned placat s vlastni. Nekdy, pokud nemate specialni troubu, doma takovou ani neudelate.
    P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, mně se teda nikdy se mi nestalo, že bych nemohla něco přečíst, a že ty etikety čtu dost často.

      Vymazat
    2. přesně to s vyhozením pizzy mě zaujalo také. :) blondýnu čtu ráda, ale občas mi přijde, že se pohoršuje trochu mimo mísu..
      (jak při barvení bot.. bílé kozačky pro mažoretky na fialovo.. zajímavé, ale z jejích článků mi vyplývá, že bílé kozačky jsou největší zlo.. a přesto se jí takovýto přešlap za tisíce v podobě koupě takovýchto bot povede.. to samé s tou pizzou..)
      u takových výrobků (pizzy za 50,-, různé párky, saláty grónského typu, utopenci..) se nikdo snad nemůže divit tomuhle složení.. a po koupi pohoršeně vyhodit a napsat skandální článek? nepřijde mi to zrovna fér..

      Vymazat
    3. Nesmíte blondýnu zas až tak žrát! :)

      Vymazat
    4. Nemohla tam tu pizzu mít už dýl, že jí koupila před tím, než viděla to video?

      Vymazat
    5. tak je snad jasný, že ji tam měla, než viděla video.. jak jsem již napsala, je snad zřejmé, že se složením takovýchto pizz něco nebude v pořádku.. tak když se snažím působit, že mi na stravování záleží, nebudu psát, že skladuju podobný potraviny v lednici...
      ale to je jedno.. fakt to asi moc žeru.. :D jen nemám ráda pokrytecký chování..

      Vymazat
    6. miláčci, jde o to, že to nesmíte brát tak doslova. Bylo to očividně použité pro zvýšení účinku řečeného.

      Vymazat
    7. Aha, pro zvýšení účinku řečeného ze sebe udělám krávu...

      Vymazat
    8. Bože to je zase moralizování...Ano, blondýna je jenom člověk, koupila si nekvalitní potravinu a spletla se při koupi bot. Člověk se pořád učí a mění se. Co se tentokrát naučila autorka blogu při sledování Pekla na talíři je kontrolovat složení jídla a dávat si větší pozor na to, co kupuje. Předtím to asi nedělala. Upřímně řečeno, mám v mrazáku taky pizzu a kdybych se dozvěděla, že je na ní hnus typu výrobní salám, tak poletí do koše. Jsem pokrytec?

      Vymazat
    9. Pizzu jsem doma zkoušela péct domácí v normální troubě a je lepší než kupovaná mražená. 2ks vyjdou tak na 100 - 120 Kč. Pravda, není to totožné s pizzou z pizzerie, ale i tak je to o kategorii výš než mražená.

      Vymazat
  12. Super, že už podobný pořad dorazil i do Čech, v Anglii toto několik let dělá třeba Jamie Oliver.

    OdpovědětVymazat
  13. Bohužel existuje spousta lidí (a to zejména z mužské populace), kterým je upřímně jedno, co ta či ona pizza, pomazánka, šunka apod. obsahuje, důležitá je pro ně chuť. I když vidí takováto videa, nic to s nimi nedělá a dál takové blafy jedí. Až časem, kdy se to projeví na jejich zdraví nad tím začnou přemýšlet. Je to stejné jako s kuřáky. Také jsou si vědomi nebezpečných dopadů kouření na jejich tělo a stejně si tuto zálibu dál dopřávají. Ale zpět k článku, čím víc osvěty, tím lépe..Já sama se dost zajímám, co jím a co dávám svému dítěti, a najít v běžném obchodě kvalitní potraviny, je velký oříšek. Takže je potřeba, abychom se bouřili a nenechali si líbit, co se v obchodech prodává, aby konečně došlo k nějaké změně a mohli jsme jíst opravdové potraviny a ne chemii. Jinak taky dost dobré video: http://www.youtube.com/watch?v=S9B7im8aQjo :-)

    http://mamou-stylove.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alizie, to nema s kourenim nic spolecnyho, to je zavislost, ta funguje uplne jinak.
      A s chuti to take nema nic spolecneho. Resp. ma, ale v tom smyslu, ze tomu, kdo ji, co jmenujete, je uplne jedno, jak to chutna, a/nebo nevi, jak to spravne chutnat ma, a/nebo (uz) ani zadne chute nevnima. P.

      Vymazat
    2. Já bych řekla, že to má hodně společného. Kuřáky nezajímá, že si kouřením škodí, jinak by vůbec nezačínali. A pak už jsou závislí, no. Stejně jako mnoho lidí nezajímá, že si škodí takovými sr... Prostě chtějí potěšeníčko za pár korun bez ohledu na svoje zdraví.
      Nyx.

      Vymazat
    3. Sama si dokazujete,ze nema:
      1. Kdo zacina kourit, neni kurak.
      2. Kourit se (vetsinou) nezacina pro potesenicko.
      3. Koureni neni za par korun.
      4. Sunkova pizza bez sunky Vam zdravi neposkodi, ani syr bez mleka. Ale i kvalitni uzenina k rakovine streva prispeje.
      5. Na osizene potravine nemuzete mit zavislost.
      6. Atd.

      Vymazat
    4. Myslím si, že to s kouřením má dost společného - jedněm i druhým je vcelku šumák, že jim to ubližuje.

      A je blbost, že kouřit se nezačíná pro potěšeníčko. Znám jednoho člověka, co začal kouřit ze stresu, zbytek prostě pro potěšení.

      Vymazat
    5. 1.I občasná cigareta má ze zdravotního hlediska význam. Už to z Vás dělá svátečního kuřáka.
      2.Proč se tedy začíná kouřit? Z nutnosti?Že bychom bez toho umřelu stejně jako bez vzduchu? (Nemyslím úplně první cigaretu.)
      3.To záleží na tom, kolik vykouříte a jak drahé cigarety kupujete. Ty nejlevnější pořád ještě za pár korun jsou.
      4. Nepoškodí mi zdraví to, že tam šunka není, ale to, co je tam místo ní, koukněte se na videa.
      5.Jde o to, že nekvalitními potravinami i cigaretami si škodíte. Nezabývám se primárně závislostí. Ta je u cigaret jako bonus.
      6.Český internet loni obletěl článek Módního pekla Mimibizar. Ada psala, že nezájem o to, co jíme je stejně jako nezájem o oblékání příznak lhostejnosti k sobě i k okolí a snaha všechno očurat. Patří sem i to kouření. Uzený maso přece dýl vydrží, ne?
      Nyx.

      Vymazat
    6. 1. Kdo zacina kourit, tedy jeste nekouril, tedy ani obcasne, neni kurak. O obcasne cigarete nediskutuji.
      2. Kourit se podle mne zacina kourit hlavne z tlaku okoli (vrsevnici, je to cool). Pocit uznani by mohl byt bran jako potesenicko, ale to jsme uplne v jine rovine.
      3. Ani nejlevnejsi uz nejsou ve srovnani s tema shitama k jidlu za par korun.
      4. Nemluvil jsem o tom, co tam je navic, ale prave o tom, co tam neni. Cili neslo primarne o tahle videa, ale problem obecne.
      5. Na tom se shodneme, puvodni srovnani ale operovalo s opakovanim, ktere je u koureni vesinou zpusobeno zavislosti, zatimco u nakupu nekvalitniho jidla nikoliv.
      6. Zcela souhlasim, cetl jsem ho i komentoval. Koureni se ten clanek ovsem netykal. Mimochodem, vite, ze existuji cigarety, do kterych se nedavaji zadne pridavne latky? Kuraci a kuracky by tu mohli diskutovat stejne, jak jim do cigaret strkaji sr...y a oni, ze si radsi priplati za cigarety s cistym tabakem. A pak prijde jina, ta rekne, ze si radsi bali (a la varim doma ze zakladnich surovin) a jiny namitne, ze u Moonek za 60 korun se neda nic cekat a on ze jedine Sobranie za 130. (ze koureni skodi samo, to nerozporuji, ale to zivocisny tuk taky, at je z kravy z velkochovu nebo biohoveziho) P.

      Vymazat
    7. 1.Začínáme trošku slovíčkařit a počítat cigarety:-). Měla jsem na mysli spíš "širší začátek." Období, kdy si neříkáte "Musím si zapálit," ale "Dám si cígo, zvedne mi to náladu." Mimochodem, i závislost na jíde existuje. Ne na špatném jídle, ale na jídle obecně.
      2.Viz 1.
      3.Pořád jsou tak levné, že se buď na nákupu nemusíte šidit vůbec nebo jen trošku.
      4. Částečně souhlasím. Uzeniny nejsou nic zdravého. Nezpůsobují jen nádory střev, ale i nádory mozku. Když už se rozhodnu pro pizzu s uzeninou, je asi šunka lepší volbou než salám. Ošizenou šunkovou pizzou se salámem si ublížíte víc než šunkovou pizzou se šunkou. Místo šunkové pizzy tam mohla být jiná šizená.
      5.Závislosti je možné se zbavit. Ale pro mnoho lidí je pohodlnější vymlouvat se třeba nejnověji na geny stejně jako je pohodlnější nečíst etikety nezajímat se o to, co jím.
      6.Jak jste řekl, kouření škodí samo o sobě. Při pálení čehokoliv vznikají kancerogenní nebo prokancerogenní látky. U čistého živočišného tuhu tomu tak není. Naše tělo ho zpracovat dokáže aniž by si škodilo. Tady záleží na množství tuku a na metabolismu organismu.
      Nyx

      Vymazat
    8. Ale to víte, Nyx, že už slovíčkaříme, ale pořád slušně a clkem zajímavě, ne? (aspoň pro nás dva). P.

      Vymazat
    9. já jako dosud nezúčastněný člověk bych se přidala. Na nekvalitních potravinách může vzniknout závislost - hlavně z důvodu přídavku "Éček", hlavně E 620, glutaman sodný. U něj je ověřené, že sám o sobě může způsobovat závislost, protože stimuluje receptory nestimulované jinými chutěmi. Ale tahle látka se vyskytuje i v rajčatech, a to zcela přirozeně.

      Vymazat
    10. to mi přesně v diskuzi chybělo: bohužel na nekvalitních a nezdravých potravinách se dá vypěstovat závislost docela slušně. Hodně éček je návykových (jak psal člověk nade mnou. Hodně pěkně je to ukázáno v dokumentu Super size me (- mimochodem, doporučuji shlédnout, velmi zajímavá, až šokující zjištění podložené lékařským dohledem a výsledky), kde se jeden člověk začal na měsíc stravovat pouze a jenom v mekáči ... po 14 dnech měl deprese, dokud se nenajedl, pak to na chvíli ustalo.

      Výrobci vědomě používají takové přídavky do jídel, aby způsobili závislost a udrželi si zákazníka- je to nechutný způsob neviditelného nevolnictví a kupčení s lidským zdravím (ostatně jak je to i ve více odvětvích, které se má starat o člověka, ale dělá z něj jen dojnou krávu na prachy pod maskou samaritánství)

      Vymazat
    11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    12. Co to zase pletete dohromady? Na nekvalitní potravině jako takové závislost mít nemůžete, když do ní není přidáno něco, na čem závislost mít můžete. Chápete? Asi ne - tak třeba když do masného výrobku dám separát a nic jiného, tak to je nekvalitní, ale závislý z toho budu asi těžko a na zdraví se mi to také nepodepíše. Je to jen hnus. Pokud to přerazim glutamátem, jde to jiná.

      Super size me nebylo o závislosti, mimochodem v hamburgerech od McDonald glutamát sodný není. Taky rozlišujeme závislost psychickou a fyzickou, že.

      Jo - návykových je naprosté minimum éček.

      Vymazat
    13. lenulko - Vy taky přemýšlejte. Vezměte si třeba sýr. Dejte si vedle sebe eidam 30% z tesca (mléko, sůl, sýrařské kultury) a edam odněkud (to samé složení). Vliv na zdraví stejný, jedno je kvalitní. Zkuste hádat.

      Vymazat
    14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    15. Já taky netvrdil, že kvalita souvisí se značkou. To vy neumíte číst. Má ilusrtrace tesco eidamu 30% proti edamu Vám měla dokázat, že nekvalitní potravina se stejným složením nebude mít jiný vliv na VAše zdraví. A kromě toho v sýrech zrovna moc éček nebývá.
      Já bych sýr v bio prodejně (u nás) nekoupil, kupuji plátkové bio sýry vakuově zabalené v superrmarketu. A víte proč? Protože je tam malý odbyt a leží jim tam hodně dlouho. A když budete chtít, dám vám tip na jednu pražskou bioprodejnu, kde jsem kdysi (když jsem tam ještě chodil), chtěl vážený brie sýr - a když ho prodavačka chytla, tak z něj začali lézt červi.

      Vymazat
    16. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    17. Díky, lenulko, ale umím číst etikety :-)
      I když vím, že už nechcete a asi nebudete pokračovat, zajímalo by mne, zda jste ta Leňulka z blogu, co máte v seznamu, která peče dětem dorty potažené nepravou marcipánovou hmotou modré i jiné barvy a - abychom se vrátili k těm sýrům - radí místo gorgonzoly použít nivu?

      Vymazat
    18. Na nepravé marcipánové hmotě jednou za čas není nic špatného, ani když je modrá a na nivě taky ne ;)

      Vymazat
    19. Lenulka uz svoje prispevky smazala, ale tu psala neco o nekvalite, nahrazkach a umelych prisadach, tak me to zarazilo. Nic o tom, ze sunkova pizza z videa jednou za cas neskodi...

      Vymazat
    20. Jo, jasne, na nive samotne neni nic spatneho, i kdyz lenulka by v ni mozna objevila nejake to ecko. Spatne je do receptu napsat, ze gorgonzolu muzete nahradit nivou. Znate Babicovo: kdyz nemate limetu, dejte tam citron. A kdyz nemate citron, dejte tam ocet?!

      Vymazat
  14. Tak to jsem vážně klidná, takové blafy prostě nejím :)

    OdpovědětVymazat
  15. Stačí nakupovat základní potraviny kdo kupuje salámy a šunkovou pizzu, tak si trochu koleduje. Výrobci do zboží dávají jen to, co jim zákazník dovolí. Jediná možnost je hlasovat peněženkou. Ano, kvalitní potraviny jsou drahé - jak píše komentář výše, lze se stravovat potravinami základními a jednou za čas si koupit pamrskou šunku, pravé maso a spol než se denně cpát nahrážkami. Vynikající blog o jídle www.cuketka.cz - i tam se dá leccos k tématu najít.

    OdpovědětVymazat
  16. a pak se lidé diví,proč je tolik rakovin čehokoliv....

    OdpovědětVymazat
  17. Blondýno, ale je to tak, jak píšeš - bohužel - . Prodejci prodávají to, co lidi chtějí... většině nejde o kvalitu a chuť, ale spíš o cenu... a popravdě, jak vyrobit např. salám, který stojí 79,90 kilo?
    Lidičky stačí když budete číst etikety a nekupovat blafy! Opravdu!!! Změna sice potrvá, ale půjde to... jen musíme chtít dát 25Kč za kvalitní mléko a ne 9,90 za UHT "mléko"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lenulko, s tim mlekem jste ale opravdu uplne mimo... P.

      Vymazat
    2. Levné mléko je vážně zlo... náklady na litr mléka se pohybují kolem 8 - 9 Kč, tak mi řekněte, kolik kravín vydělá na jednom litru, když se pak teoreticky prodává odstředěné převařené mléko za 9,90? A z té částky 9,90 přece musí být nějaká obchodní marže, doprava do obchodu atd.
      A kravín má na výběr - buď stabilně prodělávat nebo se držet na hraně tak tak, nebo se na to vybodne, krávy se pošlou najatka a kravín skončí. A pak se sem tahá mléko z Polska.
      Proto taky kupuju mléko z mlékomatu, sice mě litr stojí 22 Kč, ale mléko je chuťově výborné a vím, že ten rozdíl mezi výrobními náklady a prodejní cenou dostane skutečně výrobce, nikoliv překupník. A tak trochu se utěšuju, že v takovém případě možná vyjdou i nějaké peníze navíc na welfare té krávy v kravíně.

      Vymazat
    3. PS: Pravda, na UHT mléku jako takovém nic špatného není, s mlékem se moc "kouzel" udělat nedá. Je jen pasterizované a homogenizované :) Ale chuťově mi připomíná sunar, taky radši mám čerstvé.

      Vymazat
    4. Fakt je to mimo, "odstředěné převařené mléko" se za 9,90 neprodává. Možná před pár lety, dneska tak za 15.

      Mimochodem převařené je proto, aby z toho "sterilně vychovaná generace" neměla sračičku. A odstředěné proto, aby v něm nebylo pro fitness lidičky moc tuku. Né za vším je cíl vás škaredě a zákeřně ošidit.

      Vymazat
    5. Ježiš jste normální? Víte, co to je UHT? To není označení kvality, jde o proces zpracování.

      Vymazat
    6. Největší "kouzlo", co se s mlíkem dělá, je odstřeďování a odtučňování. Ta bílá voda, co potom zbyde, skutečně moc velké výrobní náklady nemá...

      Vymazat
    7. No tak dávejte za mlíko 25 Kč, když chcete. V Albertu, v Lidlu se dá sehnat čerstvý mlíko do 15 Kč. Trvanlivý skoro nekupuju a když už, tak na vaření.

      Vymazat
    8. přesně, čerstvá mlíka se dají sehnat i v makru za cca 13 korun..

      Vymazat
    9. ta trvanlivá mléka jsou jen bílá voda, to s mlékem nemá nic společného..

      Vymazat
    10. Ale houby, když si koupíte trvanlivé plnotučné biomléko, tak je to prostě mléko. Pak máte taky odstředěné biomléko (trvanlivé i netrvanlivé). Pak taky nebio mléko v těchto variantách. Myslete proboha!

      Vymazat
    11. A to, že se dají čerstvá mléka sehnat za cca 13 Kč je dobře nebo špatně? Výrobní náklady na 1 litr mléka jsou skutečně kolem 8 - 9 Kč - ta kráva, která to mléko dává, musí někde bydlet, něčím se živit atd. A výkupní cena litru mléka bývá 8,50 nebo 8,25 a to se ještě snaží tu cenu výkupní stlačit dolů, aby mohli mléko prodat do řetězců, které chtějí mít nějaký zisk a při tom se snaží nalákat lidi na nízkou cenu... Proč mám pocit, že většina lidí vidí jen mléko v krabici a nevidí za tím tu krávu?

      Vymazat
    12. Ta debata je spíš o tom, že je nesmysl proti sobě postavit 25 kč za údajně "kvalitní méko" a 9,90za "UHT "mléko"". Po vyjasnění tohoto přijde na řadu samozřejmě kráva :-)

      Vymazat
    13. Tak když jste všichni takový odborníci, tak jak to teda je? to super trvanlivý mlíko uht, které vydrží dlouho ale nechutná jak mléko, je podle vás dobrý mlíko? já kupuju čerstvá mléka, která mají lepší chuť, ale vydrží tak 10 dní, ne několik měsíců. Která jsou výživově lepší? na cenu nehledím.. Poradíte prosím?

      Vymazat
    14. Když bude mít stejný obsah tuku, tak je to víceméně stejné. Pokud Vám to trvanlivé nechutné, tak kvůli chuti volte samozřejmě čerstvé.

      Vymazat
    15. dobré mléko - tím jsem myslela nehomogenizované a nepasterizované mléko... bohužel pasterizace je nutná, tudíž nepasterizované mléko seženete jen u domácí krávy... pasterizace je zahřátí na určitou teplotu a tím se zabijí bakterie. aby lidi neměli sračku... kdo mléko pil od mala, nemá problém s tím vypít mléko nepasterizované... homogenizace, která se provádí u 95% dostupných mlék je o zbavení mléka tuku... takže vlastně po pasterizaci a homogenizaci vám z mléka moc nezbyde... mléko nemá žádné vitamíny, tuk, nic... takže kupujete jen bílou vodu... a co teprve slavná homogenizace, která štěpí nejen tuky, ale také bílkoviny do takové podoby, že tyto částečky pak mohou vesele procházet střevní stěnou i bez enzymického trávení a tím pak vyvolávají alergické reakce... a co teprve výzkumy, které prokazují, že homogenizované mléko narušuje cévy, a cévy se "hojí" ukládáním cholesterolu,... a mohli bychom pokračovat donekonečna... ale to je jak házet hrách na zeď... dál si kupujte a jezte co chcete ;-)

      jo a 9,90 kč / 1 l mléka - minulý týden jsem to viděla v letáku v akci(nevím zda to byl lídl, kaufland nebo tak něco) takže to nebylo tak mimo mísu...

      jen jsem chtěla popsat co jsem chápala tím "kvalitním" mlékem za 25kč - takže ještě jednou - nehomogenizované BIO mléko nebo mléko přímo od krávy, nepřevařené ;-)

      Vymazat
    16. jo a "čerstvá mléka" která vydrží 10 dní? Měli jste někdy normální mléko od krávy? Toto čerstvé mléko po 3 dnech kysne... takže nevydrží ani těch 10 dnů...

      Vymazat
    17. lenulko, prosím!!!
      http://www.mlekarna-valmez.cz/vite-ze-pasterace-mleka---myty-a-fakta

      Vymazat
    18. článků opačných vám taky najdu spoustu... mohu i citovat svého strýce, který pracuje na krajské veterinární správě... ale každý ať si věří čemu chce ;-) je jasné, že vám prodejce nenapíše, že jeho výrobky nejsou nic extra... na cukrových tyčinkách se taky nepíše, že častá konzumace u malých dětí způsobí hyperaktivitu, agresi, nespavost,... :-) ale jak myslíte... nepsala bych to sem, kdybych to neměla ověřené... ono na jedné straně stojí něco co tvrdí výrobce a něco co vám řekne nestranný vědec, který provede nestranný rozbor ;-)

      Vymazat
    19. Ověřené nemáte nic a to, co máte ověřené, vám někdo ověří jinak. Na linku je vyjádření "nestranného" vědce, resp. úředníka, (nic takového jako nestranný vědec ovšem neexistuje), byť na webu výrobce. Mimochodem ten názor je poměrně vyvážený.
      A samozřejmě: existuje tisíc internetových stránek, kde vám dokážou, že mléko vůbec (jakékoliv) je zdraví škodlivé. Ale o to tady vůbec nejde. Prostě jste na začátku srovnala dvě věci úplně mimo, to je vše.

      Vymazat
    20. to zda je či není mléko zdravé či není, to je věc zase do diskuze ;-) ale tady se moc diskutovat nedá ;-) a dvě věci mimo jsem nesrovnala ;-) mléko jsem dala jen jako příklad, kde ta změna jde ;-) to zdali si myslíte, že na homogenizovaném a pasterizovaném mléku není nic škodlivého, to je věc jiná, váš názor... hezký večer ;-)

      Vymazat
    21. veselá lenulko: Co víte o technologii zpracování mléka? To, co vám řekl strýc z KVS? Oni se povinně veterináři učí jak se zpracovává a uchovává mléko? Nějak bych neřekla ;)
      A až z nepřevařeného mlíčka přímo od kravičky dostanete listeriózu, protože ten hodňoučký majitel kravičky neošetřoval kravám vemena, tak si na to vzpomeňte :)

      Vymazat
    22. Co je to za příšerný ŽVÁSTY?! Homogenizace poškozuje cévy? Fakt, jo? Homogenizace je doprčic proces, kterým se ten tuk sice "rozbije" - tudíž se rovnoměrně rozptýlí do tekutiny (v závislosti na kýžené koncentraci, t.j. odstředěné až plnotuč) a tím pádem již nikdy více nedostaneme mlíko s vrchní vrstvou tučné smetany - ale jeho množství v tekutině se co? Jeho množství se nemění, Hamáček!! Takže chuděry cévy PŘED výdobytkem homogenizace, když jsme vyjídali ten vršek lžičkou, trpěly úplně stejně, jako teď.

      Veselé historky o zvýšené agresivitě z cukrových tyčinek snad nemá cenu ani komentovat - leda snad tak, že by milá lenulka měla toho chlastu už nechat :-)) Dej si radši homogenizovaný mlíko! :-)))

      Vymazat
    23. Výkupní ceny mléka se pohybují okolo 6 do 10kč. Záleží na regionu, délce smluv a odběratelích. Polotučné krabicové mléko se v obchoďácích dá sehnat za 9,90Kč. A podívejte se na zemi výrobce, to by totiž taky mohlo napovědět. Plnotučené mléko má uváděno, že je max.3,5%. Čerstvé mléko může mít přes 4%, ten rozdíl není náhodný... Jinak bereme mléko od soukromníka za 12kč litr. Musíme ho převařit, ale předtím se z něho dá sebrat smetana, což se u lahvového nebo krabicového nikdy nestane.

      Vymazat
  18. najhorsie je, ze tie hnusne potraviny nie su casto vobec levné

    OdpovědětVymazat
  19. Haha náš kocour je šunkatestr....když ji nežere, my taky ne :)

    OdpovědětVymazat
  20. A to se mi každý směje, proč čtu etikety a proč svým dětem nedávám pribiňáky a jiné podobné věci.... Když oponuji s tím, ať si přečtou co všechno to obsahuje tak se mi dostane odpovědi - nesmíš všechno číst. Některým lidem je to prostě pořád šum a fuk a pak se budou divit, proč jim je špatně, proč je pálí žáha, proč mají žaludeční potíže a proč a proč a proč....:-/ Jenže -znám lidi, kteří na tom nejsou finančně dobře ( opravdu žijí na hranici bídy nebo i hůř) a levné potraviyn typu Tesco value, Clever apod. jsou pro ně spásou, že mají aspoň něco do pusy :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tesco value nebo Clever nemusi byt automaticky spatne. Ja to nekupuji (jsme zamereni na jiny sortiment), ale zjistil jsem treba, ze tesco cottage syr ma identickeho vyrobce (ale i hmotnost) jako ten, co lezi vedle oznaceny ceskou mlekarnou, odkud take je. Trvanlive mleko Clever s 0,5% tuku je stejne jako Madeta. Uznavam ale, ze testoviny Dr.Halir nebudou Barilla. U clanku klapkart se hodne diskutovalo i o dm. My tam nakupujeme vyhradne, vyrobky z jejich rad mame docela radi a dost z nich ziskalo oceneni. Navic nejsou testovany na zviratech (ani suroviny). A to jsou takove clevery. P. (dneska tu spamuju, ja vim, ale mam nejak naladu)

      Vymazat
    2. ano ted zalezi jestli koupite clever (podpoříte řetezec ) nebo koupite to samé v obalu přímo výrobce a podpoříte výrobci i za drazsi cenu toho samého výrobku vyrobenyho na te same lince z tech samych surovin v jedne jedine fabrice.-..
      osobne potraviny v retezcich )hlavne vakuova masa a uzeniny ) nekupuji..radeji do řeznictví kde vím co dostanu a čerstvý..

      Vymazat
    3. Promiňte, ale Vy opravdu víte, co v řeznictví dostanete? Kolik % masa má ta šunka, kolik je v ní (nebo není) éček, jestli je dobarvovaná nebo dochucovaná glutamátem apod.? Ptáte se na to vždy? U všech výrobků? Já bych občas také něco koupil v lahůdkách/řeznictví (ale maso moc nejíme), nicméně mám poněkud ostych se na to ptát a navíc na otázku kolik a jakých je v tom přísad? čekám buď odpověď "nevím" nebo "žádný", na což se moc spolehnout nemůžu. Na etiketě vakuovaných věcí to bude (falšování je výjimečné).

      Vymazat
    4. A proč by měl někdo podporovat výrobce? K tomu není důvod. Leda že bys byl zarytý fanoušek :))

      Vymazat
    5. No pokud si mám vybrat mezi dvěma totožnými výrobky vedle sebe ležícími, přičemž jeden je levnější a druhý dražší, pak logicky podpořím svou peněženku :-)

      Vymazat
    6. A co je špatného na klasickém pribináku? Vždyť složení je v podstatě jenom tvaroh...

      Vymazat
    7. Dejnička: V podstatě jenom tvaroh... a škrob, želatina a xanthan :) http://www.chemievjidle.cz/tvaroh/pribinacek-vanilkovy-pribina

      Pro srovnání Lipánek - to je klasický pribiňák, akorát že se nemůže jmenovat přibiňák :( http://www.potravinydomu.cz/produkt/831-LIPANEK-vanilka-80g/index.htm

      Vymazat
    8. Přesně - stačilo přečíst dvě etikety a hned mám jasno, co koupím a co ne. Přitom je to zdánlivě identická věc...

      Vymazat
    9. Já se tu nijak nechci zastávat pribináku, proč dávat něco někam, co tam nepatří, ale co je na něm špatného? Škrob? Pokud dítěti děláte třeba puding, tak by vám vadit nemusel. Želatina? Pokud nejste vegetariáni, tak by vám taky vadit neměla, zvlášť pokud občas dítěti dopřejete nějaké gumové bonbony (a někdo by ještě řekl, že bude mít zdravé klouby). A xanthan je látka přírodního původu.

      Vymazat
    10. No hlavně Lipánek a Pribiňák je sto a 1. Pribiňák je humus, fuj. Co bych si fakt přála ochutnat je ten pribiňák co si pamatuju z dětství, s odklapovacím papírovým víčkem. Samozřejmě nevím, co do něj tehdy dávali, ale byly mňam :).

      Vymazat
    11. Na škrobu, želatině a xanthanu není samo o sobě nic špatného, určitě sním víc želatiny v tlačence a škrobu s bramborama, ale vysvětlete mi, co to má co dělat v tvarohovém dezertu? O xanthanu ani nemluvě, sice je to přírodní produkt vytvářený bakteriemi, ale vsadím se, že květák s černýma ďubkama jíst nebudete ;)

      Vymazat
    12. Nemelte. Rozkliknete si ten odkaz a podivejte se, jak se vyrabi xanham. Bakterie... Svata ty prostoto, to bude urcite jedovate, kdyz jsou tam baktrie. Plisnove syry taky zabiji lidsky organismus? Ano, v pribinaku to byt nema, ale skodlive to nijak neni. Nic. Jestli nekomu chutna to, nebo ono, je jeho vec, pani, co chtela radu, muze byt v klidu.

      Vymazat
    13. Tyhle věci jsou prostě náhražky a pokud mám možnost si za stejnou cenu koupit podobný výrobek bez nich, tak to prostě udělám.

      Vymazat
    14. Pro: Anonymní4. června 2012 8:29

      Naučte se číst. Netvrdila jsem, že když jsou v tom bakterie, tak to bude zaručeně jedovaté. A nepleťte si bakterie s plísněmi, buďte tak laskav. Nevím, co se tu snažíte okecávat, prostě xanthan, škrob a želatina do tvarohového dezertu nepatří. Tečka.

      Vymazat
    15. A rikal nekdo, ze patri? Pani se ptala, co je na pribinacku spatneho. Nic. Proste tam rvou veci, co tam nepatri, ale neskodi - a pokud ji to chutna, at si da.
      Plisen v. Bakterie. Jde o to, ze ne kazda plisen a bakterie je skodliva, tak nechapu, proc tim nekdo strasi.

      Vymazat
    16. Ale já s tím nestraším! Neřekla jsem, že je škodlivá, jen říkám, že květák s černýma ďubkama nikdo jíst nebude. Ale technicky vzato si produkt těchto černých ďubek klidně dáte ke svačině.

      Vymazat
    17. Protože ten produkt je izolovaný ;-) ani jediná bakterie, ani jediná plíseň nevytváří POUZE JEDNU látku. Tvoří směs metabolitů, některé z nich prospěšné, některé neutrální, některé škodlivé.

      Je tedy rozdíl nacpat se květákem, co má na sobě kolonie ("ďubky") a čistým, izolovaným produktem pečlivě kontrolovaného kmene.

      Vymazat
    18. Anonymní: Ale to je furt dokolečka... já mám nějaké základy mikrobiologie (mimo jiné) a vím, že ten xanthan není totéž jako když sním ďubky z květáku, ale pořád to nemění nic na věci, že takový xanthan je zcela zbytečný...

      Vymazat
  21. Tak, že jíme hnusy není žádná novinka. Jen si to lidi musí opravdu uvědomit. Někdo výše zmiňoval, že v Americe je spousta látek zakázaných, to sice ano, ale na druhou stranu jedí hůř než evropané. Povolené jsou tam zase jiné dryjáky ať už jako součást potravin, technologie jejich zpracování, potravinové doplňky či léky.
    Dávám tady odkaz taky na jeden "hezký" dokument http://www.youtube.com/watch?v=s01ubofkG8s

    OdpovědětVymazat
  22. Dobře, že se o tom píše, ale tak nějak mi zůstává rozum stát nad tím, proč je to proboha ještě pořád potřeba. Mraženou pizzu jsem si naposledy kupovala jako student, kečup snad ani v těch dobách, fuj. Dneska kupuju jen základní potraviny - kvalitní šunku, místo eidamu parmezán (kterého pro tu výraznou chuť stačí dát na salát nebo do těstovin jen troška), místo škrobovejch růžovejch jogurtů obyčejné bílé a ochutím je ovocem. Müsli si peču doma z vloček sama. Vařím si rychlá, jednoduchá základní jídla, která jsou ale kvalitní - vím, co v nich je. Opravdu nemusím mít maso každý den, ale když už, tak čerstvé a kvalitní. A víte co? Moje náklady na jídlo měsíčně nepřesáhnou 2000,-. Ono je taky dobré zamyslet se, kolik toho jídla vlastně doopravdy potřebujeme do sebe nasunout. Když se rozhlédnete v supermarketu, lidi s největšími humusy v košíku jsou většinou dost otylí. Kdyby nakoupili za stejné peníze méně jídla, ale kvalitního, a hlavně základní potraviny místo hotových prefabrikátů, hlady by rozhodně netrpěli (no, nebo možná zezačátku trochu, než by si srovnali nesmyslně roztažený žaludek). Ale místo zbytečných náhražek by měli dost živin a pomohli by si z hlediska zdraví i postavy. To samé balená voda a ulepkané limonády. Proč proboha, když nám voda teče doma z kohoutku? Ale jak již píší někteří nademnou, jsou lidi, kterým je to uplně jedno a i kdybyste je denodenně plácali kabanosem po hubě, nic nezmůžete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, líp bych to nenapsala.
      Kdo se nepřejídá, ten může jíst kvalitní věci a nezrujnuje se.

      Vymazat
    2. JO!!! Pod toto se kdykoliv podepíšu a sama to tak praktikuji .... a pro rodiče, babičky a nezasvěcené okolí, kterému je jedno, co dá do huby jsem "ta, co drží dietu" ... popřípadě "ta vybíravá, co to moc řeší"

      ... nedávno jsem koupila kilo parmské šunky v akci za 300kč a babička mi tvrdila, že je to drahé a že jí stačí ta šunka, co koupí 100g za 9 kč ... tak jsem jí povykládala o to, že vlastně kupuje draze ona, ny ty procenta masa, co v šunce koupí... navíc kilo parmské vydrží v lednici dlouho, moc ho člověk ke štěstí nepotřebuje, protože má výraznou chuť, je neošizené a uspokojí více, než seperátová šunka .... bohužel to babička nějak nepobrala a jsem pro ní s přítelem moc vybíraví ... "no, joo, obyčejná šunka vám nevoní, vy musíte mít lepší" ... nevadí, já si budu mlít svou, vím, že dělám dobře ;)

      Vymazat
    3. Tak to vám závidím. Já za jídlo měsíčně jen pro sebe (1 osoba) utratím kolem 6.000,-Kč. Je pravda, že jsem zmlsaná a např. mražené jídlo nejím, jen čerstvé, ale stejně. Mám něco jako jaterní dietu, takže skoro absolutně žádný tuk, žádný cukr, žádná barviva, konzervanty, ani dochucovadla a taky žádnou sůl. A stejně jako anonym z 16:27 furt dokola poslouchám, jak jsem slečinka, protože nic nejím a "jsem holt zvyklá na lepší", případně "když na to máš..." A ze všeho nejhorší je, když se mi někdo snaží vyjít vstříc a připravit jídlo tak, abych ho mohla i já. V 99,99% případů to zbodá a já to pak stejně jíst nemůžu (jako když kamarádka slavila bakalářský titul a pro mne speciálně místo chlebíčků a dortu udělala... šopák. S balkánem, olejem a octovo cukrovou zálivkou, Tolik práce jí to dalo a já to stejně jíst nemohla). Takže kromě toho, že pak jsem za nafrněnou, tak jsem i za nevděčnou...

      Vymazat
    4. Jj, i můj nákup tvoří z 90% základní suroviny, ze kterých pak něco připravím raději, než do sebe soukat podobné s...

      Vymazat
  23. Můj komentář sice není k textu, ale musím ho prostě napsat - v minulém příspěvku jsi kritizovala gramatiku jednoho bloggera, ale jak tak koukám, sama na tom asi lépe nebudeš - hned v první větě si prosím oprav slovíčko šou které se správně píše show.. :-) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obojí je správně, stejně jako loser a lůzr.
      A když si budeme hrát na grammar nazi, mezi "šou" a "které" patří čárka.

      Vymazat
    2. Ježiš,vážně? Nekecej :-D

      Vymazat
  24. Taky se snažím číst každou etiketu a hlavně mám radši kvalitu než kvantitu. :) Zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
  25. Pan Vaněk je profík a tato osvěta je vždy přínosná. Díky, Blondýno:-)

    OdpovědětVymazat
  26. 1. Kdo říká ,,o tom dávno všichni ví, jaké sračky žereme" - tak ne, neví. Právě komercializace jídla- vysílání takových pořadů ať už s Pohlreichem, Vaňkem, může pomoci zvýšit kvalitu prodávaných výrobků. Když mojí babičce na nějaké besedě řekl nějaký neznámý dietolog co obsahuje to a to, pustila to jedním uchem tam a druhým ven. Jakmile to zaznělo na Nově u Pohlreicha, už zareagovala. Tím chci říct, že se neofrňujte nad tím, že Vy to už dávno víte, to je jen dobře, ale je třeba aby se dozvěděla a všímala si širší populace, jehož velkou část tvoří právě ,,co-je v Blesku/na Nově- to platí" . Za mě palec hore, že KONEČNĚ ví i Lidka z horní dolní o tom, že jíme blafy.

    OdpovědětVymazat
  27. Jenže Lidka z Horní Dolní si Vaňka na netu nepustí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Horní Dolní nemají internet?

      Vymazat
  28. Osobně dávám už dávno přednost tomu zelí, fazolím... bramborám...vodě místo limonádám... ne že bych byla nějakej výživovej maniak, ale jednoduše mi ta prostá strava víc chutná. Maso si dám občas, a když dostanu chuť na paštiku, sním ji s plným vědomím toho, co asi obsahuje - leč požitek mi to nezmenší :-)
    Potud jsem v pohodě. Co mi ale zle pije krev, jsou ty praktiky dodavatelů a obchodů - neříkejte mi, že by přišli na buben, kdyby nám necpali ty doslova sračky! Že by generální ředitel a jeho děti museli jít žebrotou a chroustat suchý kůrky! Já tomu nevěřím... jsem přesvědčená, že je za tím snaha (jako všude jinde v poslední době) vytřískat co nejvíc peněz za minimálních nákladů... obrazně řečeno do roka mít vilu s bazénem a mercedes. Argumentovat prostým lidem, že je blbej a nenažranej a kvůli ušetřený koruně je schopnej se i nechat otrávit, je podle mě vyložená podlost. Samozřejmě, jsou lidi co chtějí/potřebují šetřit, ale to přece není důvod jim předkládat hnusný náhražky - a pod zavádějícím názvem! Musíme být skutečně i v krámě jako policajti? Zdá se mi jenom, že v poslední době se zákazníka snaží každej jen natáhnout a okrást? Hrozná doba... i dřív byli lidi chudý, ale když šli pro máslo, dostali máslo. Zaplatili chleba, a nedostali recyklovanou drť... a obchodník si holt tu vilu postavil třeba po několika desetiletích usilovný práce.

    OdpovědětVymazat
  29. Hotové pomazánky a saláty si kupuju, ale výhradně zeleninové. Vždycky jsem se totiž bála, co by v těch ostatních vlastně bylo za "maso" a koukám, že oprávněně.

    Suroviny použité na výrobní salám by mohli konzumovat účastníci Faktoru strachu.

    OdpovědětVymazat
  30. Vadí mi názor, že si za to mohou spotřebitelé sami. Nikdo přece nechce kupovat sra...ky. Ale stejně je všichni kupujeme-drahé či levné, na tom nezáleží. Naše "legislativa" umožňuje uvádět nepřesná data o výrobcích a obchodníci toho náležitě využívají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. říká vám něco zákon nabídky a poptávky? kde není poptávka, není ani nabídka. kdyby lidé přestali kupovat alespoň ty největší sračky, tak by je obchody přirozeně přestaly nabízet.. takže ano, může si za to spotřebitel sám

      Vymazat
    2. ano, souhlasím. Pokud neznáte co je výrobní salám, tak nevíte, že je to odpad. Nechápu, proč není zakázáno vůbec prodávat cokoli s rozemletými kostmi. To by už pomalu bylo možné vyrábět salám z vepřových ho*en a nazvat to delikatesní salám.. některé věci by se podle mě neměli vyrábět ani prodávat, od toho tady snad stát, hygienická a potravinářská inspekce a ministersva jsou ne? btw. také pracuji na ministerstvu a přesto to nikdo není schopen změnit..

      Vymazat
    3. No nevim. Kdyby podobné mňamky začal někdo prodávat v civilizované zemi (např. v Německu), skončil by asi velmi rychle. Proč? Kvůli tamním vzdělaným spotřebytelům, co čtou všechny titěrné nápisy na obalech, nebo kvlůli úřadům, které by mu zavřely krám?

      Vymazat
  31. Tak přesně z tohoto důvodu jsem se dala na zdravou stravu. Ale ruku na srdce, copak to nikdo alespoň podvědomě netušil? Ty umělé chutě a vůně asi nebudou od matky přírody...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stačí používat zdravý rozum... ale Kami víš jak, pro mnoho lidí je jednodušší jít slepě s davem, než se pídit ;-)
      však ono to lidem časem třeba dojde, až pochopí proč je najednou tolik alergiků, autistů a tak... zatím každý odbývá slovy, že nemoci jsou dané, ale málokdo dělá něco proto aby nemocný nebyl... podle mě všechno souvisí se stravou, všechno...

      Vymazat
    2. Kami, osvěta je potřeba. Já abych se přiznala, zdravé stravě neholduju, sice zdravé miluju, ale ráda si dám i českou kuchyni a právě miluju různý ty saláty, pomazánky, dresinky - proto si všechno ale připravuju doma sama atd. Na druhou stranu jak tu někdo psal, občas sežeru i něco nezdravýho, ale prostě vím o tom. Zajímá mě, co jím, čtu etikety a u ostatních jsem někdy za fouňu, protože nechci kupovat humusy. Z domu jsem tak zvyklá, sice není peněz nazbyt, snažíme se kupovat levně, ale kvalitně! Taťka se vyžívá v různých akcích, slevách a tak, ale zároveň často čte i složení. Jenže u některých věcí ho to taky nenapadne. Tuhle přinesl uzenou kýtu v akci za super cenu. Jak jsem zchladila jeho nadšení, když jsem zkonstatovala, že tam bylo asi 50% masa a zbytek škoby a bůhvíco. On si prostě myslel, že to je čistý maso, vyuzenej kus flákoty. A podobné prozření prožil už u nejedné potraviny. Proto jak říkám, osvěta je potřeba :)

      Vymazat
  32. No, všichni to máme teoreticky zmáknuté a když přijde k věci, tak spousta nakupujících vloží do košíků zcela automaticky zboží, bez čtení etiket.
    Tuhle si moje drahá polovička přinesla ze "zupermarketu" jakýsi salát. Přečetla jsem mu složení - myslím, že 12 éček, různá dochucovadla, konzervanty, stabilizátory...
    Salát skončil v koši.
    No, nekup to, když to bylo v akci...
    Člověk musí přemýšlet - co asi bude v párcích, které stojí 40 Kč kilo, když kilo masa stojí stovku?
    A toho je víc...
    Takže Vaněk ani blondýna ani Cajthamlová Ameriku neobjevili, ale pokud to osloví aspoň jednoho člověka, tak je to jenom dobře :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Tak kupříkladu udělat paštiku z vařeného masa je otázka asi půl hodiny, udělat fakt chutnou paštiku se vším všudy trvá déle, ale ta chuť! To v podstatě není ani paštika tak, jak si ji představujeme my, vyrostlí na Májkách a podobných hnusech. Ani cena není nijak závratná, neb paštika dle Brabce sestává z vepř. plece, kousku telecí plece, sádla, slaniny, popř. jater. Paštikové koření a pak, kdo co má rád, pistácie, smrž, žampiony. Nikdy nepochopím, jak někdo může kupovat třeba párky, které obsahují 45% masa (k tomu ještě strojně odděleného, tzn. chrupavky, kůže a ostatní "odpad"), a zbytek sóji a škrobu. To si raději koupím pomazánku ze soji rovnou, nebo sojový sýr a udělám si ho na čínský či japonský způsob. A pomazánky a saláty již zabalené? To je hnus, vašnosto, ono to ani není poživatelné. Smíchat doma majonézu, zavařený hrášek, kus šunky a kdo co má rád, zabere skutečně minimum času. Ona i ta domácí majonéza, pokud je mixér, trvá chvilku. Ale jak praví Blondýna, lidi to kupují a konzumují. 2x jsem byla nucena povečeřet v Pizzerii Einstein, 2x hnus malovanej, v druhém jídle (plátek se žampionovou omáčkou) jsem kousala do NEROZVAŘENÉHO masoxu - v restauraci? Proč? A přesto je tam stále plno....
    Daniela Er

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, domácí majonéza je chuťově něco uplně jiného! Zkoušeli jsme i z olivového oleje a je výborná. A navnadila jste mě na tu domácí paštiku, to jsem ještě nezkoušela :)

      Vymazat
    2. Teď vyšla znovu kuchařka od Brabce s předmluvou právě páně Vaňka, prodávali ji v Levných knihách - doporučuji, jako základ pro návrat k DOBRÉ české kuchyni (ale nejen české) dobrá volba. A recepty na galantiny, tj. paštiky naplněné do vykoštěného kuřete či kachny, dále vařené ve vývaru - naprostá delikatesa!

      Daniela Er

      Vymazat
    3. Mňam, masovou pomazánku taky dělám! Nebo játrová, tvarůžková...Souhlasím, nač kupovat humusy, když si člověk může vyrobit z kvalitních surovin vlastní pomazánku/dresink výtečné chuti. Dá se vymyslet milion nestkutečně chutných variant, i ty zdravý či dietní. Ty kupovaný právě nejím, protože mám strach co mě tam namelou a slovo výrobní salám se mě už samo o sobě ekluje /ne, na video nemám odvahu/,

      Vymazat
    4. A když už jsme u těch chutných párečků a jiných věcí, dnes mi na zdi FB přistála tato fotečka od známé, která se skvěle hodí k tématu. Mňamy párečky, dali byste si? :)) (foceno v jednom brněnském Albertu)
      http://img710.imageshack.us/img710/3011/19834032431674385211867.jpg

      Vymazat
  34. dávat místo reklam v reklamních přestávkách!!!
    zb

    OdpovědětVymazat
  35. Např. šunku už si pár měsíců dělám domácí. Je fakt, že není tak růžová jako ta napuštěná barvivy v obchodě a nevydrží čerstvá 14 dní, ale vím co jím. A vychází cca na 85 Kč/kg... Tak v čem to je, že lidé jsou ochotní platit 99 Kč/kg za 50% obsah masa? To samé je s máslem - ruční šlehač má už skoro každý a těch pár minut na výrobu másla bez náhražek si snad každý najde.. A vychází cca na 28 Kč kostka.. Podle mě je to lenost, protože kdo chce, ten si zjistí, že to jde jinak, jednoduše (opravdu to není těžké), kvalitněji a při tom levněji. Bohužel máslo a šunka zabere cca 3 hodiny týdně, které dnes není nikdo ochotný obětovat a raději bude rodině cpát konzervanty a barviva..
    Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, a jak dlouho taková šunka vydrží? Jsem úplnej laik tak mi pořád není jasné, jak je to s tím botulotoxinem, když tam nepřidáváš žádný konzervanty. Logicky bych řekla, že když je to vařené, tak to takový 2,3 dny v lednici vydrží, asi jako normální vařený maso? Používáš i rychlosůl nebo jen klasickou? Ráda bych se do toho taky pustila, tak na netu sbírám tipy :) Docela se mi líbil jeden tip, co jsem našla, že do masa přidat pro růžovou barvu trochu višňové šťávy, tím se podle mě nic nezkazí :)

      Vymazat
    2. Já teda fakt 3 hodiny týdně na vaření másla a šunky nemám, sorry. Jestli vy jo, tak vám závidím.

      Vymazat
    3. Anonymní 18:26 - je to takové nejasné, jestli závidíš nebo "závidíš". Je to o prioritách. Pro sebe samotnou bych si šunku nevyráběla, ani bych ji nebyla schopná sníst. Na druhou stranu když máš děti "masožrouty", tak je to o něčem jiném. Prostě kupovat výrobek, kde je 80% masa a 18% vody mi přijde zvrhlé.
      Daniela Er

      Vymazat
  36. Otázka možná mimo téma, ale co si myslíte o POPCORNU? zdravější alternativa chipsů? Nebo také nebrat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kupovaný je pekelně mastný, pracovala jsem v multikině, dává se do toho děsně moc oleje a ani ne normální sůl, ale takový divný sytě žlutý prášek. Do sladkého spousta cukru. Ten pytlíkový do mikrovlnky bude to samé. Pokud si koupíte jen kukuřici a uděláte si ho doma s minimem tuku a soli, tak to určitě bude mnohem zdravější než chipsy.

      Vymazat
    2. Existuje i bio popcorn do mikrovlnky. Mastny neni. Problem je jen v tom, ze aby hotove jidlo bylo bio, nesmi do mikrovlnky :-)

      Vymazat
  37. Takovejhle humus máte dnes skoro ve všem. Co myslíte, že se dává třeba do jogurtů? Mletý prasečí kůže. A do kečupu? To je snad lepší nevědět. Nedávno jsem četla článek, že i Češi, co na to mají a rádi by si připlatili za opravdu kvalitní potraviny, mají v téhle republice prostě smůlu a takové tady neseženou. A co má teprve dělat většina národa, která je ráda, že má při dnešních cenách ještě vůbec peníze na jídlo? Kupujeme, co je, protože něco se jíst musí. Jasně, pizzu si můžeme udělat domácí, ale ingredience na ni si stejně koupíme. A i když si můžeme vybírat, drahý nutně neznamená kvalitní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mletý prasečí kůže do jogurtů - a to máte odkud?
      Ano, dává se do nich želatina a želírující látky, ale syntetické...

      Vymazat
    2. takže místo prasečí kůže něco z ropy?

      Vymazat
    3. ale aspik je z prasečích nohou, a je fajn, pokud to zvládáte, a jste schopni pozřít aspik, nemusíte kupovat kolegenové tablety na klouby (to samé platí o hovězích oháňkách). Fakt nevím, jak tohle mají vegetariáni, ale ne, že bych je chtěla hanit, jen nevím, co z rostlinné říše je schopno substituovat živočišný kolagen .... Fakt však je, že to do jogurtů nepatří, stejně tak, jako soja nepatří do masových párků ....
      Daniela Er

      Vymazat
  38. mně fascinuje, kolik lidí si myslí, že za tento stav nemohou spotřebitelé. jasně, že mohou, protože jsou hloupí a chtějí být klamáni.
    moji rodiče vlastní potravinářskou firmu nejmenované značky a potraviny. vyrábíme maximálně poctivě. samořejmě se to odráží v cenách, supermarkety mají levnější obdobné výrobky. ovšem za jakou cenu - vím to dobře, protože lidi z oboru prostě vědí své, mají podpultové informace.
    myslíte, že to naše zákanzíky zajímá? houby. jen prstíky šťourají a vyrypují, že tohle a tohle mají v albertu, lidlu...levnější. pokud argumentujete, že tam nemáme tento a tento prášek a dochucovadlo, že to je čerstvé, čisté...tak se na vás přihlouple usmějí a řeknou: ale prosím vás, dneska je to všecko přece hlídané, k čemu je ta evropská únie? ona to přece nedopustí...určitě nemáte pravdu. a jsou do toho lidlu. protože je to tam přece levnější. (mimochodem, většina výrobků v supermarketech je dražší, krom těm v akci)

    je to ztracený boj, lidé chtějí být klamáni. většina z nich. chtějí mít pocit, že mají cosi zadarmo, za levno, dvě za cenu jednoho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak
      někdy mám pocit že lidi chtěj raději vyšperkovanou reklamu než skutečnou reklamu. A tu firmu bych si přála soukromě jmenovat, po kvalitě bych sáhla hned :)

      Vymazat
    2. taky bych poprosil, treba na tomas@tengler.cz

      Vymazat
  39. Je fuj, co si člověk může koupit pokud nečte složení... Trávím sice touto "zábavou" v obchodě více času než bych chtěla a pro některé jsem už pošuk, ale fakt nevidím jinou možnost než dávat si pozor na to co jím a připravovat jídlo z opravdových srovin, dát si tu práci a několikrát týdně uvařit. A jinou šunku než tu, co mi před očima nakrájí (od kosti) nekupuji. Taky v ní může být nastříkáno ledasco, ale alespoň není slisovaná... Veronika

    OdpovědětVymazat
  40. Pro Dashulku (nejde mi vložit do komentářů pod dotaz): šunku jsem dělala s pragandou asi dvakrát, ale teď už s normální solí, takže jsem přišla o růžovou barvu, ale je to 100% bez chemie. Jen s normální solí se směs musí nechat déle naložená, než ji uvařím (cca dva dny, s pragandou stačí den).. Višňová šťáva je dobrý nápad, stejnou službu prý udělá i obyčejný cukr (nezkoušela jsem). A nedělám z kila masa, ale jen z půl kila. V lednici vydrží i 4 dny, pokud bylo maso dobře zpracované.
    Veru

    OdpovědětVymazat
  41. Prodávají nám jen to, po čem je tu největší poptávka, a to jsou co nejlevnější potraviny.

    OdpovědětVymazat
  42. Tak to je dobrý tip, na streamu sleduju už pár věcí a tohle může být další. Přitom se mi to i hodí. O jídlo se docela zajímám :)

    OdpovědětVymazat
  43. Díky za ukázky, co denně jíme. Když mě omluvíte, jdu zvracet.

    OdpovědětVymazat