Levné potraviny: Odpad a nakupováním na samém dnu popelnice

V Plzni nám otevřeli nový obchod s potravinami. Pyšní se tím, že je levný a prodává jídlo s 90% slevou. Je to opravdová pecka. Pokud si chcete pochutnat na pastě Guacamole, jejíž datum spotřeby vypršelo v roce 2010, je pro vás tenhle obchod tím pravým.

Levné potraviny s.r.o. si otevřely svou prodejnu na rušné pěší zóně ve Smetanově ulici v Plzni. Ve velkém prostoru, kde dříve sídlily levné oděvy. Dokud nezkrachovaly. Co je to za společnost? Jak to asi uvnitř vypadá? A na jakém principu vlastně fungují?

Hodně prozradí už webové stránky. „Společnost Levné potraviny s.r.o. byla založena jako obchodník s potravinami zabývající se prodejem potravin s kratší dobou expirace.“ Kulantně řečeno. Prostě se tady prodává prošlé jídlo. A lidé ho kupují! Panebože, oni ho opravdu kupují.

Tekoucí uzeniny a kuřecí separát

Do levných potravin vcházíme s obavou – uvnitř to divně zapáchá a hned mě do očí uhodí obří láhve limonády s označením XXL. Taková láhev limonády s příchutí kokakoly se tady prodává po slevě za 29 korun. Není to bláznivé, když originál Coca-Colu pořídíte za téměř stejnou cenu?

Zděšení pokračuje – míjíme levné aviváže neznámých značek. Kamarádka Míša mě upozorňuje na brambůrky – sáček stojí kolem 7 korun a snězené měly být do října 2012. Prošlými potravinami se to tady jen hemží, ale skutečným vítězem je pasta Guacamok s datem spotřeby 2010. Jenže kdo by odolal té 90% slevě, že? Zvláště pak, když jde o exotickou a zdánlivě luxusní potravinu.

Mezi nakupujícími jsou senioři, ale i mladší ženy. „Pojď, vezmeme domů nějakou slaninu,“ obrací se starší žena ke svému muži. Pult s uzeninami je doslova nechutný. Vše je baleno vakuově a na obalech je patrné, že už mají něco za sebou. To se potvrdí, když Míše na ruce vyteče voda z obalu od „Tradičních uzenin a čerstvého masa“.

Když u kuřecího salámu narazíme na pojem kuřecí separát, nedokážu už skrýt své pocity. „To je hnus.“ Přitočí se ke mně paní a důvěrně říká: „To je strašný, já jsem tady ze zvědavosti. Všude jsou samé polské potraviny.“ Pokývám hlavou: „A hlavně prošlé potraviny!“.

„Jsme registrovaní u inspekce“

Bombou je také Jupík Aqua za cenu 5,90 korun. Určitě cenově atraktivní – jenže ten obsah je šílený. V obchodu jsme asi dvacet minut a po celou dobu kolem pochoduje obtloustlý manažer, který důležitě objednává zboží – „Ještě bych si vzal nějaké ty Guacamole, prodávají se dobře,“ hlásí.

Vůbec si nechci představovat, co se s tím levným jídlem dělo. Ano, jsou tam prošlé potraviny, ale to určitě nebude všechno. Občas nějaký poškozený obal… Společnost Levné potraviny s.r.o. na svém webu uvádí, že „Naše prodejny jsou registrovány u Státní potravinářské a zemědělské inspekce. Veškeré výrobky prodávané na našich prodejnách jsou kontrolovány našimi zaměstnanci a jsou jimi stále sledovány. Zaměstnanci vždy hodnotí tyto kategorie: 1. kvalita a poživatelnost výrobku 2. obal a jeho značení„.

A co s tím dál? Píšu zrovna na Státní potravinářskou a zemědělskou inspekci, jak je to s tím prodejem prošlých potravin a zda je teda opravdu možné, aby se tak okatě prodávaly.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang