Můj milý módní deníčku – rozhovor

V pražském designovém (polo)papírnictví Polopapelo se konala vernisáž projektu Můj milý módní deníčku. Podávalo se zde osvěžující španělské víno a vybrané hispánské lahůdky, česko-španělské propojení tak bylo dokonalé. Přítomní kroužili kolem konceptuálního stromu a zkoumali na něm zavěšené plody měsíční introspekce oslovených autorů.

Nga Luongová má vietnamské kořeny, žije v Praze a nyní studuje ve Francii. Kromě velmi úspěšného fashion blogu spolupracovala také s galerií Minty, pro kterou navrhla speciální edici masek. 

Vedeš si deníček doopravdy nebo to v rámci tohoto projektu poprvé?

Dřív jsem si už pár let vedla vlastní módní deníček, ve kterém jsem si zaznamovala všelijaké módní postřehy a události za každý měsíc. Na ten teď bohužel čas nemám kvůli studijnímu pobytu ve Francii. Ještě k tomu jsem ho nechala doma v Praze. Určite se k němu časem vrátím. Jinak mě projekt velice bavil!

Jaký máš vztah k papíru? V dnešní době se všechno přesouvá na obrazovky počítačů, telefonů, ipadů… obzvlášt v případě tvojí generace. Je podle tebe papír mrtvé médium?

Psaním perem vyjadřujete svým rukopisem svou osobnost, což například ve Wordu není vůbec možné. Myslím si, že tím dokážete víc rozvíjet svou kreativitu. Papír není vůbec mrtvé médium! Vždyť ho člověk začal používat už od 2.století našeho letopočtu!:)  Jo a mimochodem jsem s papírem fakt dobrá kamarádka. Nejenom že ho každodenně používám, ale i třídím. Dá se říct, že je to něco jako můj věrný partner.

A co tví spolužáci? Ovlivňuje nebo inspiruje tě styl francouzských gymnazistek?

Francouzské gymnazistky jsem popsala v tomto článku – http://posh-pash.blogspot.com/2012/01/french-style.html. Vadí mi, že nejsou dost originální, navzájem se kopírují. Kabáty s kožíškem, boty na platformě, kabelka Longchamp… Toho se osobně vyhýbám velkým obloukem.

Uznejte sami, že je to mnohem lepší než kdyby se šatily bez vkusu, ne? Inspirují mě spíš Pařížanky! Miluji jejich smysl pro módu a estetiku! 

Čím a kde bys chtěla být až budeš velká?

Když jsem byla malá, přála jsem si mít hračkářství, ale naštěstí jsem postupem časem zmoudřela a rozhodla se, že bych se z celého srdce chtěla pohybovat v módním průmyslu. Bydlet budu střídavě ve všech metropolích, na všech kontinentech světa. Trvalé bydliště bych měla určitě v Paříži. Detaily už nepovím! Je to tajné a taky se to neříká!

Josefina je návrhářka, ilustrátorka a designérka. Její modely značky Chi-Chi jsou v českých ulicí vidět víc a víc! Nyní chystá novou kolekci, sice nechce nic moc prozradit, ale dle zkušeností z minulých let se máme na co těšit. Když už nic jiného, její práci si můžete prohlédnout v jejím módním deníčku.

Vedla sis návrhářský deník i před tím, než tě oslovilo  Polopapelo?

Návrhářský deník tohoto typu ne, jinak návrhy, skici, poznatky atd. si zaznamenávám pořád. Jen si je tak hezky, systematicky neukládám.  

Jak dlouho trvá příprava nové kolekce a co všechno to obnáší?

Novou kolekci připravuji několik měsíců. Někdy je to celé jasnější, rychlejší….někdy to jde pomaleji. Momentálně připravuji novou kolekci Laně a vlci, dodělávám její jarní a letní část. Kolekce je připravovaná ve spoluprácí s velmi významným výtvarníkem, kterého si velice vážím. Mám z toho obrovskou radost! Těšte se na velké překvapení!  

Tvůj deník byl formátově největší, znamená to něco? 

Nevím co to znamená… Mám ráda velké formáty…čím větší, tím je to lepší výzva! Když kreslím, skicuji…potřebuju prostě hodně prostoru.  

Jaké by bylo tvoje největší přání, jako české návrhářky, které by sis do deníku zapsala a doufala, že se splní?

Momentálně si přeju vymyslet božské a dokonalé svatební šaty, aby byla nevěsta, pro kterou je navrhuji, stoprocentně spokojená.  

Do jakého módního deníku, by sis přála nahlédnout?

Když o tom přemýšlím, tak bych se určitě ráda podívala do zápisků a skic Coco Chanel, to by mě vážně zajímalo. Ze spisovatelů by mě hodně zajímaly denní poznatky Charlese Bukowskiho….a taky Andyho Warhola!

Text: Marta Blažková a Kitti Nedvědová

Foto: Marta Blažková, archiv autorů projektu Můj milý módní deníčku

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang