Horský pramen do každého paneláku!

Objevila jsem zázračný výrobek! Fakt. Teď se k lepšímu změní minimálně celý svět. Je to revoluce! Jmenuje se to Flaška a je to prostě skleněná lahev s korkovým špuntem nacpaná do nějaké ponožky. Ale v žádném případě to není obyčejná lahev! Je kouzelná!

A protože je kouzelná, stojí taky takové prachy. Dvanáct stovek za půllitrovou lahev nacpanou v neoprénu a ozdobenou pár kamínky. Hmmm.

Kouzlo první: Do Flašky se nalije obyčejná voda z kohoutku a po pěti minutách se promění na horský pramen. Za těch pět minut se prý „vliv škodlivých látek v původní vodě eliminuje až o 45%. Kdo by chtěl pít chlór.“ Poznámka Pb: A kam jako ten chlor a ostatní škodlivé látky z té zavřené lahve zmizí? 

Kouzlo druhé: „Voda z FLAŠKY dokáže Vaše tělo lépe hydratovat. Díky přeměněné struktuře (sníženému povrchovému napětí vody), dokáže Vaše tělo vodu lépe vstřebat a každá buňka ve Vašem těle je více hydratována“ Poznámka Pb: Škoda, že jsem se líp neučila fyziku, ale i takhle mi to připadá jako naprostý nesmysl.

Kouzlo třetí: „Technologie programování skla promění nejen vlastnosti vody a její kvalitu, ale též chuť. Budete si připadat, jako když pijete vodu z horského panenského pramene. FLAŠKU ocení opravdu každý!“ Poznámka Pb: Horský pramen do každého paneláku!

Kouzlo čtvrté: „Flašku můžete použít doma, v práci, při sportu, v kanceláři, při rekreaci, v autě, na lodi…“ Poznámka Pb: A taky ve vlaku, při koukání na televizi, při čtení knih, na návštěvě, je to prostě všestranně použitelná lahev, a takových jsem určitě ještě moc neviděla. 

Tahle věc je vyrobená z obyčejného skla. Ale pozor. Pak se tohle sklo naprogramuje. A získá zázračné vlastnosti. Ty popisuje autor webu v části nazvané Orgonové zářiče – technologie programování křemíku.

A píše tam: „Technology of Programming Silicon (TPS) byla vyvinuta společností Flaška d.d. na základě devítiletých zkušeností. Technologie je založena na kumulovaných poznatcích vědeckých průkopníků, jakými jsou Dr. Wilhelm Reich, Viktor Schauberger, Masaru Emoto a další. Pro TPS technologii jsou k nám dodávány láhve ze sklárny v severní Itálii. Programování skla a související vylepšování vlastností vody jsou relativně neznámé oblasti… 
…křemík ve skle láhve je složen z molekul a každá molekula nese nějakou informaci, která se pak pomocí paměťového efektu vody nahraje do vody, kterou do Flaška láhve nalijete….“

Takže tady máme orgonové zářiče, vědecké průkopníky a zázračnou technologii, o které se všudemožně na stránkách prodejce zázraku i na jeho facebookové stránce tvrdí, že jde o patentovanou technologii.

Takže popořadě. Orgonové zářiče – právě jsme se dostali k totálnímu alternativnímu šarlatánství. Orgon je údajně jakási oživující energie. Prý je vědomá a disponuje inteligencí. Termín orgon vymyslel Wilhelm Reich.

Když jsem se o něm i o dalších výše jmenovaných vědeckých průkopnících snažila najít víc, vždycky jsem jen došla k tomu, že spíš než o uznávané vědce a průkopníky čehosi, jde o takové ty šikovné pološarlatány, kteří umějí dobře okecat kdejaký nesmysl. Podle webu Sysifos.cz byl Reich dokonce považován za podvodníka, byl obžalován a odsouzen. Úřad pro kontrolu léčiv v USA potom jednoznačně prohlásil, že žádná orgonská energie neexistuje. 

Od orgonu je jen kousek k orgonitům, do kterých už jsem se jednou obula tady.

A jak je to s tou patentovanou technologií? No, nijak. Dívala jsem se do národní databáze patentů a průmyslových vzorů na webu Úřadu průmyslového vlastnictví a do mezinárodní databáze na webu Evropského patentového úřadu, a co myslíte? No nemaj to tam!

A zaráží mě i spousta dalších věcí. Třeba to, že na webu Flaška ani na facebookovém profilu jsem nenašla tu lahev vyfocenou jen tak bez obalu. Vždycky má na sobě tu nesmyslnou ponožku, které říkají bavlněný ochranný obal, nebo ještě šílenější obal z neoprénu. Možná je to tím, že ukázat úplně obyčejnou lahev s korkovým uzávěrem by nepůsobilo tak tajemně. Nebo tím, že by bylo jasné, že podobné lahve vyrábí kdekdo a že jejich cena se pohybuje v řádu desetikorun.

Nemám detailní znalosti kvantové fyziky a dalších záhadností, ale i tak mi připadá celé tohle prapodivné divadýlko kolem Flašky jako jedna opravdu veliká blamáž. Chápu, prodávat obyčejnou skleněnou lahev se špuntem zabalenou v neoprénu za dvanáct stovek, na to by asi moc zákazníků neskočilo. Ale tvrdit, že lze naprogramovat sklo tak, aby měnilo a čistilo vodu, a ještě do toho zamíchat patent, orgony a šarlatány, není to už trochu moc?

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang