Zlatý byznys? Jak pro koho.

Hned od několika lidí mi v posledních dnech přišel odkaz, abych se zaregistrovala do byznysu, díky kterému prý budu vydělávat desítky tisíc měsíčně, a přitom nemusím dělat nic. Vůbec nic. Hmmm, že by nějaký miliardář totálně zešílel a začal rozdávat rodinné jmění?

Tak jsem se na to podívala. A můžu všechny ujistit, že jestli na tomhle byznysu někdo fakt vydělá, tak jedině firma, která ho rozjela. Jde o firmu Goldenbiz, která na to jde docela chytře.

Snaží se klienty přesvědčit, že se mají zaregistrovat a začít nakupovat v jejím eshopu, kde jsou třeba potraviny, drogistické zboží nebo kosmetika. Tedy věci, které stejně každý musí nakupovat. K tomu musí zákazník naverbovat pět lidí, kteří se taky zaregistrují. A budou nakupovat. A všichni budou bohatnout. A verbovat. A ještě víc bohatnout. Nějak takhle:

Luxusní auta, velké domy, drahé dovolené, skvělé výdělky jen za tak málo. Za nákupy prý za dobré ceny.

Ceny v eshopu ale rozhodně nepatří k těm nejnižším.

Tak třeba rýže Bask se běžně neprodává 42 korun, což má být její běžná cena. Obvykle stojí pod třicet. Studentskou pečeť taky spíš seženu za třicet místo čtyřiceti korun, a cena dvousetgramového nescafé Classic se většinou pohybuje kolem stovky.

Člověk, který se zaregistruje do téhle kulišárny, má dvě povinnosti. Ta první je utratit v eshopu minimálně tisícovku každé dva měsíce. Ve videu se mluví o šesti stovkách za měsíc, ale nejspíš tenhle limit už firma snížila, protože částka pět set korun měsíčně (tisíc za dva měsíce) se objevuje v různých souvislostech na celém webu i v obchodních podmínkách.

Kdo nechce nakupovat zboží, může si objednat tarif pro mobil. Ceník vypadá moc zajímavě, je v tom ale samozřejmě velké ale.

Musí se totiž upsat firmě Benesys. To je nejspíš klasický šedý operátor. Anebo přeprodejce šedého operátora. Funguje to tak, že taková firma má s T-Mobile rámcovou smlouvu s velmi nízkými cenami za služby, a ty pak přeprodává s poměrně velkým ziskem dál. Problém je ale v tom, že jde o podnikání na hranici legality.

Zákazník šedého operátora má navíc často poměrně tvrdé podmínky, musí složit vysoké jistiny nebo mu hrozí třeba velké sankce za zpoždění platby. A navíc je majitelem jeho telefonního čísla právě šedý operátor, který klidně může nechat SIM karty odpojit. T-mobile navíc v případě nejasností, reklamací nebo jiných zmatků samozřejmě nebude komunikovat s koncovým zákazníkem, ale pouze s kontaktní osobou ve firmě. A to může přinést spoustu potíží.

A teď k druhé podmínce Goldenbiz.

Tou je povinnost sehnat dalších pět lidí, kteří se taky zaregistrují, budou nakupovat a každý z nich sežene dalších pět lidí, a ti budou nakupovat a každý z nich sežene dalších pět lidí… Takové Pes jitrničku sežral v praxi.

V první linii tohohle letadla, pardon, chtěla jsem říct multilevelu, vydělá každý, kdo nakoupí za pětistovku a sežene pět lidí pod sebe, úžasných 125 korun měsíčně.

To znamená, že šest lidí utratí v eshopu, který rozhodně nepatří k nejlevnějším, tři tisíce korun v jednom měsíci. Z těch tří tisíc dostane člověk na vrcholku pyramidy 125 korun, tedy 4,16 procenta. A to je hodně bídná prodejní provize.

Každý z těch pěti lidí by měl sehnat dalších pět troubů, aby taky vydělával. A ze všech dohromady pak bere provize i „první muž“. Dostane prý něco přes tři tisíce měsíčně. Jenže v tu chvíli už je i s ním ve hře 31 lidí, každý s pětistovkovou útratou. Firma si tak zajistí obrat patnáct a půl tisíce měsíčně. A stojí ji to na provizích 3 750 korun, tedy asi 24 procent z obratu.

To už mi připadá jako docela vysoké číslo. Jenže aby firma tuhle provizi vyplatila, musí všichni splňovat podmínky a z řetězce nesmí nikdo vypadnout. I když se to nikde na webu nepíše, myslím, že je to jasné: nemáš pět lidí pod sebou, nemáš provize. Nazdar.

Takže nastane co? Zaregistrovaný zoufalec začne shánět další zoufalce všudemožně. Bude spamovat diskuze od zpravodajských webů až pro pornostránky. Bude otravovat všechny své známé mailem, na Facebooku, textovkami, v hospodě. Zajede do léčebny dlouhodobě nemocných, kde nebyl několik měsíců, a bude přesvědčovat svoji starou tetičku i každého, koho potká, aby se zaregistrovali.

Aby tenhle systém opravdu fungoval a vydělával registrovaným lidem, bude muset v krátké době expandovat do celého světa. V České republice nebude dost lidí, kteří by se do něj mohli zapsat. Počet účastníků totiž pořádně rychle roste. V páté linii jsou víc než tři tisíce lidí. A v desáté už jsme tam skoro všichni, přesně tedy 9 765 625. Splněný sen každého provozovatele eshopu!

Nevím, jak ostatním, ale mě tahle úžasná možnost vysokých výdělků spíš připadá jako šikovně udělaná pastička na naivky. Tenhle kšeft může vydělat na luxusní auto nebo velký dům jen pár lidem na vrcholku pyramidy. Všichni ostatní budou jen zbytečně draze nakupovat v nějakém internetovém obchodu. A otravovat nemocné tetičky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang