Nedostatek spánku a cukrovka

„Píp. Píp. Píp.“ V naprostém vyčerpání vztyčíme ruku a umlčíme nad ránem pronikavý alarm budíku. Klišé, kterým začíná mnoho filmů, má však reálný základ: my lidé jsme opravdu velmi unavení. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí zjistilo, že 35 % Čechů prospí za noc méně než doporučených 7 – 9 hodin spánku.

Dlouhodobý nedostatek spánku nemá za následek jen únavu, podrážděnost a vyčerpanost, ale i řadu dalších zdravotních problémů. Vědci stále zkoumají, jak spolu může souviset nedostatek spánku a vznik diabetu (cukrovky) 2. typu. Třeba se už brzy ukáže, že pro někoho může být účinnou prevencí diabetu jedna až dvě hodiny spánku denně navíc.

Z laboratoře do postele

Lidé byli zvyklí spát víc. Mezi lety 1959 až 2002 se podíl lidí, kteří spí pravidelně méně než sedm hodin, více než zdvojnásobil. Mezitím počet lidí s diabetem 2. typu strmě stoupl. Může to spolu souviset? Dnes je známo přinejmenším to, že nedostatek spánku a diabetes spolu souvisí.

První reálné poznatky pocházejí z roku 1999. Mladí lidé bez diabetu strávili týden ve spánkové laboratoři, kde jim výzkumníci nemilosrdně zkrátili spánek na 4 hodiny denně po dobu šesti dnů za sebou. Šestý den se zjistilo, že schopnost zpracovat glukózu (cukr) se v jejich organismu výrazně zhoršila.

Jejich glukózový metabolismus vypadal jako u starých lidí. Tato studie tedy zpochybnila názor, že spánek je užitečný jen a především pro mozek. Zajímavá byla také studie z roku 2008, kdy dobrovolníkům omezili jednu, nejhlubší, fázi spánku. Důsledkem byly změny v metabolismu zvyšující riziko vzniku diabetu. Tato studie zase poukázala na to, že nezáleží jen na délce spánku, ale i na jeho kvalitě.

Uvedené studie byly krátkodobé a nedokázaly proto odhalit, zda se na nedostatečnou délku nebo kvalitu spánku tělo dokáže adaptovat. Přesnější důkazy o spojitosti spánku a diabetu přinesla až sledování životosprávy a spánkových zvyklostí skupin lidí.

V roce 2010 publikoval prestižní časopis Diabetes Care důkazy o tom, že lidé s poruchami spánku (obtížné usínání, noční probouzení) nebo lidé spící méně než 5 – 6 hodin za noc (anebo naopak více než 8 – 9 hodin) mají vyšší pravděpodobnost, že dostanou diabetes 2. typu.

Obstrukční spánková apnoe a diabetes

To, jak spíme, ovlivňuje glukózový metabolismus i v případě, že už diabetes máme: diabetici, kteří udávali nedostatečnou kvalitu svého spánku, měli zvýšené hodnoty glykovaného hemoglobinu. Tyto informace jsou znepokojivé vzhledem k tomu, že na zhoršené kvalitě spánku se u diabetiků podílí tzv. obstrukční spánková apnoe, OSA, (krátkodobé pauzy v dýchání opakující se během spánku, způsobené uzávěrem dýchacích cest – jde o civilizační nemoc, která postihuje především lidi s nadváhou a obezitou).

Výskyt OSA u diabetiků je vysoký, trpí jí dva ze tří nemocných! OSA zhoršuje kvalitu spánku, omezuje přívod kyslíku do organismu a je spojena také s vysokým krevním tlakem. Vědci se dnes snaží rozmotat vztahy mezi diabetem, OSA a obezitou.

Od východu slunce k západu aneb Tělo jako orloj

I když zmíněné studie poukazují na spánek jako rizikový faktor diabetu, říkají jen málo k tomu, jak by tyto souvislosti mohly fungovat biologicky. V posledních letech však vědci zjistili, že mozek má takzvané hlavní vnitřní hodiny, které jsou složitě připojeny k metabolismu glukózy a mnoha dalším tělesným funkcím.

Tyto hodiny se skládají ze sítě proteinů, které fungují v podstatě jako hodinový pohon. Množství proteinů systematicky roste a klesá v průběhu 24 hodinového cyklu, který se stále opakuje a běží ve většině buněk našeho těla. Jako hodináři, kteří bdí nad správným časováním vnitřních hodin, pracují specifické geny.

Podle vnitřních hodin běží i metabolismus glukózy, aby nám efektivně dodával energii tak, jak ji během dne potřebujeme. Je pravděpodobné, že pokud spíme málo nebo ve špatnou dobu, narušujeme vnitřní hodiny jako takové nebo narušujeme biologické plány, které jsou synchronizovány s hodinami (např. sekreci inzulinu).

Další možností je, že nepřirozeným spánkem bráníme hlavním vnitřním hodinám ve správném seřízení času v orgánech, z nichž každý má své vlastní hodiny.

Vysvětleno ještě jinak, příroda je moudrá a biologické hodiny vyvinula proto, abychom neplýtvali energií, ale naopak ji účinně využívali s ohledem na rotaci Země. Například během dne hodiny připravují tělo na příjem potravy, slinivka přišní produkuje v tu dobu více inzulinu, aby se daly zpracovat cukry v potravě. V noci nastupuje opačný scénář: inzulin má útlum, protože se předpokládá, že budeme spát a ne jíst.

Hodiny spustí tvorbu glukagonu, hormonu, který udržuje hladinu glukózy v krvi tím, že mobilizuje cukr uložený v játrech a udržuje tak tělo v provozu po dobu, kdy lační, jako právě ve spánku. Pokud tedy jíme v noci a spíme ve dne, koledujeme si o to, že celý přirozený rytmus těla rozladíme.

Naše vnitřní hodiny v mozku, které řídí celé naše tělo, se totiž seřizují podle přirozeného denního světla, tedy rytmu den- noc (světlo – tma) a potíže jim může způsobit umělé světlo (lampy, noční sledování televize apod.), ale také určitý typ diety (u myší se například prokázal vliv diety bohaté na tuky).

Než nám vědci v blízké či vzdálenější budoucnosti dají na všechno přesnější odpověď, jistě jen prospějeme sami sobě, když uvedeme svůj denní rytmus do pořádku už dnes a budeme se snažit spát co nejkvalitněji, ve správnou dobu a dostatečně dlouho.

U zdravého člověka je to otázka životosprávy, správného plánování denního rozvrhu a stanovení priorit. Pomoci mohou také níže uvedené zásady pro zdravý spánek. Trpíte-li už delší dobu poruchami usínání nebo nočním buzením a ráno se cítíte neodpočati, i když jste spali dostatečný počet hodin, a níže uvedená opatření u vás nefungují, je vhodné vyhledat lékaře.

V ordinaci byste se měli s lékařem snažit odhalit příčiny vašich potíží se spánkem, které mohou být různé. Možná skončíte až u odborníků na spánek ve spánkové laboratoři. Jejich vyšetření nebolí, naopak zvyšuje šanci, že na vaše problémy se najde lék.

Jak lépe a více spát

1. Mějte pravidelný režim. Choďte spát a vstávejte v přibližně stejnou dobu každý den (ano, i o víkendech).

2. Vyhněte se nikotinu, kofeinu a alkoholu, především večer. Tyto látky narušují spánek.

3. Před usnutím se uveďte do příjemné nálady. Najděte si vám příjemné rituály před spaním, které vás uvolní (relaxační koupel, poslech příjemné klidné hudby před ulehnutím apod.)

4. Ráno nebo po práci cvičte. Lidé fyzicky aktivní spí lépe. Necvičte však pozdě odpoledne nebo večer, došlo by k nabuzení organismu před spaním.

5. Připravte i svou ložnici na spánek. Ke spánku je vhodná tmavá, tichá místnost, ani příliš chladná, ani přetopená. Investuje do kvalitní matrace a polštářů, do příjemného ložního prádla. V posteli nejezte, nekuřte, nepracujte. V ložnici by neměla být televize, počítač ani jiné elektronické přístroje.

6. Nechoďte spát s plným ani příliš prázdným žaludkem. Plný žaludek, ale i hlad vám ztíží usínání a naruší kvalitu spánku. Ideální je zlatá střední cesta – lehčí večeře několik hodin před usnutím.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang