Jak jsou dlouhé šaty a sukně, když mají délku mini, maxi, lady a midi

Midi, mini, maxi a lady jsou pojmy, které se běžně užívají v módním světě. O čem je řeč? Tyto pojmy představují jednotlivé délky sukní a šatů.

Každá sukně nebo šaty mají svou délku, která by se dala vyjádřit v centimetrech. Ovšem tento rozměr v cm sám o sobě není dostatečně vypovídající, protože záleží především na výšce postavy.

Proto se pro délky sukní a šatů ustálily pojmy, které definují délku vzhledem k tomu, kam až ženě dosahuje spodní lem sukně nebo šatů. Nejznámější z těchto čtyř pojmů jsou délky mini a maxi.

Délka mini

Mini je nejkratší délka sukní či šatů, maximálně do půlky stehen. Většinou se však jedná o délku těsně pod zadek, kterou si oblíbily mladinké slečny či ženy s dokonalými proporcemi. Ne každé však tato kraťoučká sukýnka sluší.

Délka maxi

Maxi délka oproti tomu představuje tu nejdelší možnou délku, která končí až u kotníků. Někdy maxi končí nad nimi, někdy pod nimi. Záleží na střihu a také na obuvi, kterou k šatům žena zvolí.

Maxi délka je populární u žen 20-40 letých, neboť šaty v této délce skryjí nějaký ten vzhledový nedostatek či nějaké to kilo navíc. Je to slušivá délka vhodná pro jakoukoli postavu.

Délka lady

Lady je délka ke kolenům, ať už těsně nad kolena, či těsně pod kolena. Délka pod kolena je považována za konzervativní. To je názor vycházející z doby, kdy byla přípustná pouze tato délka, a cokoli kratšího bylo nepředstavitelným exhibicionismem.

Délku Lady mají klasické elegantní šaty, u pouzdrové šaty, u společenské šaty, formálních sukně a sukňové kostýmky. Dokonce se objevuje i u šatů inspirujících se módou 50. let, které mají volný střih a od pasu dolů áčkové sukně.

Sukně Lady délky upřednostňují jak mladší, tak vyzrálejší ženy. Hodí se k ženám, které jsou spíše subtilnější postavy.

Délka midi

Midi znamená délku do půli lýtek. Šaty v délce midi nejsou v módě nic nového a derou se opět do popředí a na přehlídková mola.

Sukně a šaty v délce midi ocení zejména ženy, kterým nic neříkají ani minišaty, ani maxišaty, a které si potrpí na uhlazené a elegantní modely podtrhující ženský sex-appeal.

Vybírat se dá z pouzdrových sukní, které lichotí zvláště štíhlým postavám, dále z širokých áčkových střihů a také z velkého množství stylových šatů, jež vypadají elegantně a neodhalují prvoplánově víc, než musí.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang