Srovnání povinného ručení. Které je to nejlevnější?

srovnavac-povinneho-ruceni

Povinné ručení dává najevo svou důležitost již ve svém názvu. Jedná se o zákonné pojištění, jež má pokrývat škody na vozidlech třetí strany, které způsobí řidič vozu s povinným ručením. Cena každé pojistky se však pohybuje v jiné rovině. Jaké pojištění je to nejlevnější? Jak najít srovnání povinného ručení?

Bez autopojištění se dnes neobejde žádný automobil evidovaný v registru vozidel. Povinnost zákonného pojištění, neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na pozemních komunikacích upravuje Zákon o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozu vozidla č. 168/1999 Sb.

Povinné ručení, neboli také pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla nabízí celá škála českých pojišťoven. Vyznat se v nabídce je však takřka nadlidský úkol, neboť spektrum pojištění je velmi pestré a zahrnuje velké množství informací a bonusových produktů.

Není divu, že se na trhu a zejména v prostředí českého internetu objevuje virtuální srovnávač pojištění vozidel, díky němuž lze během pár okamžiků a dle zadaných parametrů porovnávat jednotlivé nabídky. Úspora času a energie je v tomto případě značná.

Slyšeli jste o pronájmu Beast? Můžete si pronajmout Teslu přímo na ulici. Neváhejte použít slevový kód RU1RW5CPUU a stáhnout aplikaci zde >

Co ovlivňuje cenu pojistky na auto

Cena pojistky na auto se odvíjí od mnoha faktorů, mezi nimiž se objevuje zejména typ, značka, model a stáří vozu, způsob užití vozidla, dále objem a výkon motoru, a také věk a bydliště pojištěnce, včetně případného bonusu za jízdu bez nehod.

Veškeré uvedené údaje jsou posléze zpracovány a vyhodnoceny online kalkulačkou, jež nabídne porovnání pojištění auta, které lze dále filtrovat dle počtu ujetých kilometrů za rok, případně dle limitů krytí a vybraného poskytovatele.

Příklad výpočtu povinného ručení

Vozidlo taxislužby, osobní vůz značky Renault Fluence, objem motoru 1,6 l a výkon 81 kW. Pojištěnec je OSVČ, 55 let, bydlištěm v Olomouci, vlastník vozidla a provozovatel zapsaný v malém technickém průkazu. Předchozí pojištění trvalo od 1.1. 2021 a řidič dvakrát boural.

Nejlevnější vychází povinné ručení od pojišťovny Pillow na 9 216 Kč (měsíčně 768 Kč) se základní asistencí, slevovým kupónem 100 Kč na Mall.cz a slevou 850 Kč na pískování skel. Výše pojistných limitů je 70 milionů Kč.

Srovnání povinného ručení – bonusy

Srovnání povinného ručení je komplexní službou, která šetří čas a úsilí. Mnoho pojišťoven se v rámci konkurenčního boje snaží přilákat nové zákazníky, případně udržet ty stávající, nabídkou výhodných ročních sazeb a bonusů.

Mezi takové bonusy mohou patřit připojištění všeho druhu, například střetu se zvěří, pojištění skel, rozšířená asistence, úrazové pojištění řidiče, slevy na pískování skel, pojištění drobných závad, vandalismus, náhradní vozidlo, přírodní rizika, pojištění zavazadel nebo ztráta a odcizení klíčů od vozidla.

Kdy vypovědět povinné ručení

Na povinném ručení lze ušetřit až stovky korun ročně. Málokteří motoristé však o změně zákonného pojištění uvažují, neboť to pro ně představuje zatěžující administrativu a běhání po úřadech. Vyvázat se z původní smlouvy o povinném ručení rovněž nebývá před uplynutím pojistného období snadné.

Mnozí mají sjednané povinné ručení jako balíček s havarijním pojištěním a přídavnými pojistkami jako bonus při koupi vozu u automobilky nebo v autobazaru a rušit vše najednou může být přítěží. Nejjednodušší je odhodlat se ke změně pojištění na konci pojistného období, případně po autonehodě při nespokojenosti s plněním ze strany pojišťovny.

Nové pojištění lze sjednat online bez nutnosti osobní přítomnosti na pobočce. Zelená karta, neboli doklad o povinném ručení bude pojištěnci následně doručena e-mailem. Kalkulačka povinného ručení je nezávazná a lze si ji vyzkoušet byť jen namátkově pro lepší orientaci a větší přehled na trhu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang