Zapečená dýně s tymiánem, smetanou a vlašskými ořechy

Dýni miluji čím dál víc. Její barvu, chuť i vůni. Jestli hledáte tip na rychlou večeři nebo oběd, zkuste dýni jednoduše zapéct – jak jinak než s čerstvými bylinkami.

Doporučuju tymián. Stal se mojí nejoblíbenější bylinkou pro svoji báječnou vůni i šmak a také proto, že pomáhá žaludku při trávení. Přemýšlím, zda má smysl se o dýni ještě více rozepisovat. Ale tak pro pořádek:

  • Dýně má minimum kalorií, ale zato hodně vlákniny.
  • Je lehce stravitelná.
  • Obsahuje hodně vitamínu C.
  • Z minerálních látek v ní najdeme zejména hořčík, draslík a železo.
  • Využití v kuchyni je v případě dýně široké (polévky, zavařeniny…).

dýně si můžete snadno připravit chutnou přílohu, kterou lze podávat i jako samostatné jídlo. Dýni hokkaidó opláchněte (tento druh dýně není nutné loupat!), rozpulte a rozčtvrťte. Vyndejte semínka, ale nevyhazujte je. Až budete mít čas, vyberte je a nechte usušit – můžete je přidat do dýňové polévky nebo jen tak opražit a podávat k vínu místo mandlí.

Dýni pak pokrájejte na menší kousky. Do pekáčku kápněte trochu kvalitního olivového nebo řepkového oleje, přidejte pár snítků tymiánu, vyskládejte dýňové kousky. Dýni osolte, opepřete a okořeňte mletým muškátovým oříškem, nakonec ještě zakápněte řádně olejem a navrch přidejte opět tymián. Pečte v troubě do měkka (odhadem 30 až 40 minut).

Takto zapečenou dýni na talíři zdobte zakysanou smetanou a posypte kousky vlašských ořechů. Můžete podávat i jako přílohu. Bezvadně ale chutná i takto samostatně třeba s kouskem dobrého pečiva.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang