Český eshop opravdu není charita

Pod článkem o nesmyslně vyšponovaných cenách u českých prodejců rádoby superluxusních amerických značek jsem našla komentář od Petra. Píše, že pravidelně nakupuje pro manželku a dceru u world-aulilia. Když si prý k cenám připočte clo, DPH a poštovné, prý prodejce téměř nevydělá.

A tak jsem se na world-aulila podívala, jestli je to opravdu taková charita. A přišla jsem na to, že mít dost silný žaludek, asi si založím eshop s hadérky Victoria´s Secret. Na každém kousku si přirazím tak tisícovku, dvě, za clo a poštovné zaplatím tři stovky a budu se bavit tím, jak mi naskakují peníze na účtu.

World-aulila prodává na dvou místech, ve vlastním eshopu a na stránkách Mimibazaru. Prodává zřejmě ve velkém. A oproti cenám přímo v eshopu victoriassecret.com (či u jíných prodejců) jsou ceny world-aulila naprosto nehorázně přestřelené.

Předpokládejme, že prodejkyně prodává oficiálně. To znamená, že sice nejspíš zaplatí clo a DPH, ale čekala bych, že odebírá zboží přímo od výrobce, tedy bez marže. A že poštovné bude platit při pravidelných větších objednávkách asi taky jiné, než zaplatí běžný zákazník, když si koupí jednou za rok dvě trička.

Podívala jsem se namátkou na pár nabízených kousků. Probírat se vším prodávaným zbožím by trvalo několik dní. Ale i tak mám pocit, že world-aulila poměrně slušně rejžuje na touze českých zákaznic po značkovém oblečení.

Tak třeba tepláky. Podle prodejkyně stály původně 1 726 korun, teď je nabízí za 1 496 korun. Plus poštovné 80 korun. A stejné tepláky tentokrát z webu Victoria´s Secret. Cena 34,50 dolarů (po přepočtu podle dnešního aktuálního kurzu 672 korun) po slevě 19,99 dolarů (389 korun). Za tepláky si tak u české prodejkyně připlatíte víc než tisícovku.

Fialové tričko stojí podle prodejkyně po stokorunové slevě 920 korun. V eshopu VS ho nabízejí v šesti barvách za 28,50 dolaru (555 korun) nebo dva kusy za 45 dolarů (877 korun).

Krajkový modrý top prodejkyně zlevnila z původních 2 500 korun na 900. V eshopu VS stálo původně 39,50 dolarů (770 korun), teď je za 16,99 dolaru (331 korun). Trojnásobná cena, to se vyplatí!

Trochu zmatky má prodejkyně u bundy Victoria´s Secret. Zatímco v eshopu ji „zlevnila“ z 7 530 korun na 4 518 korun, na Mimibazaru za ní chce 5 130 korun (Až si tohle přečtou členky Mimibazaru, předpokládám, že začne veřejné pranýřování prodejkyně za to, že okrádá jejich ubohé děti o peníze. Maminky by totiž za peníze, které pošlou prodejkyni, mohly koupit dětem třeba hračku).

A kolik stojí stejná bunda v shopu výrobce? Původně 148 dolarů (2 886 korun), po slevě 118 dolarů (2 301 korun). To se asi vyplatí, přirazit si na jednom kousku oblečení víc než 2 800 korun, že?

A aby to nebylo jen o VS, ještě jsem se podívala, kolik normálně stojí tunika z následujícího obrázku. World-aulila jí zlevnila z 3 244 korun na 2 644 korun. Jenže v eshopu v USA se dá koupit za 59 dolarů (1 150 korun), původně stála 79 dolarů (1 540 korun).

Takže Petře, jestli vám vyhovuje namísto cla a DPH zaplatit za některé kousky i několik tisíc navíc, je to vaše volba. Já teda rozhodně, pokud zatoužím po nějakém kousku od podobných prodejců, budu napřed hledat, za jaké ceny se stejné kousky prodávají jinde než u vydřiduchů.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang