Jak odrbat zákazníky

Já si snad vážně otevřu eshop s hadříky Victoria´s Secret! Přirazím si na každém kousku pár tisíc a budu bohatá! Gábina S. mi nechala na Facebooku link na supervýhodnou nabídku ze Slevomatu.

Můžete si tam koupit poukaz do eshopu originalusa.cz. Za 199 korun je poukaz na nákup v hodnotě 400 korun, za 299 korun pak poukaz na zboží v ceně 600 korun. Má to ale samozřejmě pár háčků.

Za prvé: Slevu lze uplatnit pouze na zboží z Valentýnské nabídky, kde jsou nějaké pánské boxerky American Eagle a Calvin Klein a pár podprsenek, kalhotky a košilky Victoria´s Secret a tak. Na plavky, blůzky, džíny nebo kabáty rovnou zapomeňte.

Za druhé: Eshop je šíleně předražený. A to i na české poměry. Vsuvka: Představuju si, jak majitel eshopu prodávajícího podobné značky sedí u počítače, vybírá, které kousky ze slev těchhle u nás hystericky přeceňovaných značek nakoupí, a říká si: Hele, kabát Victoria´s Secret. Vypadá draze, je to suprkůl značka, kolik tady za to tak ty trubky zaplatí? Dáme osm tisíc, když ho nikdo nebude chtít, zlevníme to na šest a pak se o to vážně poperou. Kolik na tom vyrejžuju? Konec vsuvky.

A teď konkrétně: Boxerky American Eagle už jsou v eshopu zlevněné. Prý z původních 890 korun na 490 korun. Pětikilo za značkové trenky? To se vyplatí, ne?

Můžu všechny ujistit, že nevyplatí. Tyhle trenky totiž výrobce prodává ve svém eshopu za polovičku. Když koupíte dvoje, tak ještě za míň. A aby to nebylo složité, dokonce pozná, z jaké země na jeho web koukáte, a rovnou přepočítá cenu na české koruny. 

Stejné boxerky se dají koupit v některých českých eshopech od 290 korun. 

A stejné je to i v případě boxerek Calvin Klein. Jo, mrkněte, jak je nazval prodejce. 

Za stejnou cenu budete mít v zahraničním eshopu dvoje. 

O něco víc předražené je dámské spodní prádlo. Takové kalhotky Victoria´s Secret, které český eshop prodává po šesti stovkách, stojí přímo u Victoria´s Secret 11,50 dolaru (224 korun). A když si koupíte troje, vyjdou jedny na 195 korun. 

Zatím to bylo jen o pár korunách navíc, s kuponem ze Slevomatu vlastně ty pánské trenky nepřeplatíme. Takže je na čase trochu přitvrdit. Eshop nám velkoryse zlevnil košilky Victoria´s Secret. Místo údajně běžné ceny 2 990 korun za ně chce pouhých patnáct stovek. Kupuju aspoň čtyři!

Nebo raději ne. V originálním eshopu totiž stojí 39 dolarů, tedy 760 korun. 

Ceny podprsenek jsou v podobném duchu. Český eshop je nabízí za 1 290 korun. U výrobce za jednu zaplatíte 49.50 dolarů, to je 965 korun. 

Jsou to jednoduché počty. Objednejte si u výrobce dvě takové podprsenky. I s poštovným z USA vyjdou o stovku levněji, než jedna stejná podprsenka v originalusa.cz. Když se spolu domluví tři kamarádky a objednají si společně, vyjde to levněji z Ameriky, i kdyby se k tomu mělo připlatit clo. 

A jestli si pořád ještě říkáte, proč se tady rozčiluju nad pár stovkami navíc, tak je to jednoduché. Myslím, že celá tahle slevomatová akce je velmi dobře promyšlený reklamní tah. Bez Slevomatu by totiž o originalusa.cz vědělo daleko míň lidí.

Na nabídku slevy ale prostě slyšíme a klikáme. A když už klikneme, projedeme si i další zboží v eshopu, i když se na něj sleva vůbec nevztahuje. A právě tady začíná ten fór, čili zboží nehorázně předražené tak, až mi to zavání podrazem na zákazníky. 

Tak třeba bunda s „asimetrickým“ zipem. Asi nějaká specialita, ta asimetrie. Koupit jí můžete za dvanáct a půl tisíce korun. 

Nebo ji můžete koupit skoro o deset tisíc levněji. Právě je ve slevě. I před slevou si ale majitel originalusa.cz na téhle bundičce fakt neskutečně mastil kapsu. 

Chcete kabát za 8 190 korun? 

Nebo raději tentýž kabát za 3 081 korun, před slevou za 3 861 korun?

Bezva odrbat zákazníky lze i na líbivém topu. Cena je víc než dvojnásobná, než by měla být. Victoria´s Secret ho prodává za necelé dva tisíce. 

Podobná nepříčetnost postihla určovatele cen českého eshopu při rozhodování o tom, kolik si říct za kabelku. Je krásná, kožená, vypadá draze, tak ji drahou uděláme. Máte zbytečných devět tisíc?

A co takhle koupit ji jinde a za daleko, daleko příčetnější cenu?

Za hodně velkou frajeřinu hraničící snad už přímo s nějakým psychickým postižením považuju pokus chtít za podprsenku k plavkám o 3 650 korun víc, než za kolik se prodává běžně. Cena originalusa.cz 4 390 korun, cena Victoria´s Secret 741 korun. 

A nakonec ještě džíny. Nekupte je za 3 390 korun, když u výrobce stojí 1 160 korun. 

A takhle by se dalo pokračovat do nekonečna. Neuvěřitelně našponované jsou u originalusa.cz i svetříky, džíny, bundy, prostě všechno. Tady bych prostě nakoupila opravdu jen přes Slevomat nějaké kalhotky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang