Zadržování vody v těle

Zadržování vody může být běžným problémem nebo známkou zdravotního stavu. Některé změny životního stylu mohou pomoci snížit zadržování vody, pokud není způsobeno závažným zdravotním stavem. Z jakého důvodu dochází k zadržování vody v těle a jak se toho zbavit?

Zadržování vody, známé jako edém, je otok některých částí těla. Může docházet k zadržování vody v nohou, kotnících nebo chodidlech, ale také v obličeji a rukou. Je způsoben nahromaděním tekutin v tělesných tkáních.

Příčinou může být dlouhé sezení během pracovního dne nebo letu letadlem, hormonální změny během těhotenství, ale i příliš dlouhé stání. Lidské tělo je z 50 až 60 procent tvořeno vodou. Pokud není hydratace vyvážená, má tělo tendenci se na tuto vodu upínat.

V závislosti na příčině lze zmírnit otoky změnou stravy nebo tím, že se člověk vyhne dlouhému sezení po celý den. Pokud je způsoben jinými zdravotními potížemi, pak jediným pomocníkem je lékař.

Příznaky zadržování vody

Zadržování vody může způsobit, že se člověk bude cítit těžší než obvykle a je méně pohyblivý nebo aktivní. Zadržování přebytečné vody může také způsobit některé nápadné příznaky.

Mezi příznaky zadržování vody mohou patřit:

  • nadýmání, zejména v oblasti břicha
  • oteklé nohy, chodidla a kotníky
  • otoky břicha, obličeje a boků
  • ztuhlost kloubů
  • kolísání hmotnosti

Pokud má osoba otoky dolních končetin, může pomoci několikrát denně sedět s nohama zvednutýma nad srdcem, spát s postiženou končetinou na polštáři, aby byla zvednutá nad úroveň srdce nebo provádět masáž, při které někdo postiženou oblast pevně, ale jemně hladí směrem k srdci. Jak na ostatní příznaky?

Léčba

Pokud se tělo přirozeně nevrátí do rovnovážného stavu, měl by člověk vyhledat lékařskou pomoc. Lékařští odborníci obvykle léčí edém tím, že léčí jeho příčinu. Lékař může určit, zda ke zmírnění zadržování vody je potřeba některý z následujících postupů, kterým je například změna stravy, léky nebo diuretika na odstranění soli a vody z těla močí. 

Pokud není zadržování vody způsobeno jiným zdravotním stavem, lze mu předcházet a léčit ho doma. Léčba však závisí na příčině a může vyžadovat diagnostiku lékařem.

Prevence

Chce-li člověk snížit zadržování vody v těle nebo mu předcházet, měl by zkusit:

  • regulovat váhu
  • pravidelný pohyb
  • nošení podpůrných punčoch na dolní končetiny
  • vyhýbat se příliš dlouhému sezení nebo stání
  • během dlouhých cest si dělat přestávky na procházku
  • vyhýbání se extrémním teplotám, jako jsou horké koupele, sprchy a sauny

Ačkoli není vždy možné zadržování tekutin zabránit, dodržování zdravých stravovacích návyků a dostatek pohybu mohou pomoci riziko snížit. Hlavním příznakem zadržování vody jsou otoky. Většina případů zadržování vody se vyřeší bez lékařského zásahu a při dodržování zdravé stravy a životního stylu.

Dieta s nízkým obsahem soli

Je na místě se snažit omezit příjem sodíku na maximálně 2 300 miligramů denně. To znamená nakupovat v obchodě s bio potravinami a nejíst zpracované a balené potraviny. Další radou je místo soli přidávat koření k ochucení zeleniny a libových bílkovin. Jak by mělo vypadat zdravé mlsání?

Draslík a hořčík

Draslík a hořčík pomohou lidskému tělu vyrovnat hladinu sodíku. Mezi tyto možnosti mohou patřit například:

  • banány
  • avokádo
  • rajčata
  • sladké brambory
  • listová zelenina

Další látkou jsou bílkoviny. Bílkoviny přitahují vodu a udržují v těle rovnováhu. Speciální bílkovina zvaná albumin, kterou produkují játra, udržuje tekutinu v krevním řečišti a zabraňuje jejímu úniku a vzniku otoků.

Nohy ve zvýšené poloze

Zvednutí nohou může pomoci odvést vodu nahoru a pryč z dolních končetin. Některé ženy proto nosí kompresní ponožky nebo legíny. Kompresní ponožky jsou stále oblíbenější a snáze dostupné. Jsou k dostání v obchodech se sportovním oblečením a na mnoha internetových stránkách.

Kompresní ponožky jsou vyrobeny tak, aby těsně přiléhaly. Zpočátku mohou být dokonce trochu nepohodlné. Účelem kompresního oblečení je stlačit nohy a zabránit hromadění tekutin.

Zdravá strava

Nejlepší je dodržovat vyváženou stravu a omezit potraviny s vysokým obsahem sodíku. Když má člověk pocit, že zadržuje vodu navíc, může si vést deník, co dělá a jí. To mu může pomoci určit příčiny. Poté je vhodné provést vhodné změny životního stylu, které pomohou zadržování vody předcházet, nebo vyhledat odborníka.

Zadržování vody je běžný zdravotní problém, který může být způsoben řadou faktorů, včetně stravy, menstruačních cyklů a genetiky. Zadržování vody lze zmírnit některými změnami životního stylu.

Pokud zadržování vody přetrvává, doporučujeme poradit se s lékařem, který může předepsat léky.

Příčiny

Lidské tělo používá k regulaci hladiny vody složitý systém. Svou roli zde hrají hormonální faktory, kardiovaskulární systém, močový systém, játra a ledviny. Pokud se vyskytne problém s některou z těchto částí, tělo nemusí být schopno vyloučit tekutiny tak, jak by mělo.

Poškozený kapilár

Kapiláry jsou drobné krevní cévy, které hrají klíčovou roli v řízení rovnováhy tekutin v těle. Některé léky, například léky na vysoký krevní tlak, mohou způsobit poškození kapilár.

Kapiláry dodávají tekutinu do okolních tkání. Tato tekutina, nazývaná intersticiální tekutina, zásobuje buňky živinami a kyslíkem. Po dodání živin se tekutina vrací zpět do kapilár. Pokud dojde k poškození kapilár, může vzniknout otok. Mezi možné problémy patří změny tlaku uvnitř kapilár a příliš těsné stěny kapilár.

Pokud k těmto problémům dojde, může kapiláry opustit příliš mnoho tekutiny a dostat se do prostoru mezi buňkami. Pokud kapiláry nemohou tekutinu zpětně vstřebat, zůstává v tkáních a způsobuje otoky a zadržování vody.

Městnavé srdeční selhání

Čerpací činnost srdce pomáhá udržovat normální tlak v cévách. Pokud srdce člověka přestane účinně pracovat, změní se jeho krevní tlak. Z toho může vzniknout zadržování tekutin.

Mohou se objevit otoky nohou, chodidel a kotníků a také tekutina v plicích, což může mít za následek dlouhodobý kašel nebo dýchací potíže. Nakonec může městnavé srdeční selhání vést k dýchacím potížím a zátěži srdce. Může být proto život ohrožující.

Lymfatický systém

Lymfatický systém rozvádí lymfu po těle. Lymfa je tekutina, která obsahuje bílé krvinky. Pomáhá imunitnímu systému bránit tělo proti infekci. Protože lymfatický systém dodává a zpětně vstřebává lymfu, pomáhá také tělu udržovat rovnováhu tekutin.

Pokud nějaký problém brání lymfatickému systému ve správné činnosti, může se kolem tkání hromadit tekutina. To může způsobit otoky v různých částech těla, včetně břicha, kotníků, nohou a chodidel.

Ledviny

Ledviny filtrují krev a pomáhají udržovat hladinu tekutin v těle. Odpadní látky, tekutiny a další látky přecházejí do malých kanálků v ledvinách, které fungují jako filtr. Krevní řečiště zpětně vstřebává vše, co může tělo znovu využít, a odpadní látky odstraňuje močí.

Pokud ledviny nepracují správně, nemohou odstraňovat odpadní látky, včetně tekutin a sodíku. Tekutiny proto zůstanou v těle. Lidé s chronickým onemocněním ledvin mohou například pozorovat otoky dolních končetin, rukou nebo obličeje.

Těhotenství

Během těhotenství tělo zadržuje více vody než obvykle, což vede k otokům dolních končetin, a to zejména za horkého počasí nebo po dlouhém stání. Přispívat k tomu mohou také hormonální změny a přenášení nadváhy v oblasti břicha. Obvykle to není nebezpečné a většinou to po porodu odezní.

Každý, kdo během těhotenství pociťuje bolesti hlavy, zvracení, průjem v těhotenství, bolesti pod žebry, problémy s viděním spolu se zvýšenými otoky, by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Fyzická nečinnost

U lidí s pohybovými problémy nebo se sedavým způsobem života se mohou objevit otoky dolních končetin. Nedostatečná fyzická zátěž může způsobit, že lýtková svalová pumpa ztratí svou sílu.

Pomoci může například udržovat nohy zvednuté, nosit kompresní punčochy nebo cvičit cviky, jako je zvedání a spouštění chodidel nebo rotace kotníků.

Obezita

Lidé s obezitou mohou mít otoky způsobené nadváhou. Obezita také zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, onemocnění ledvin a srdce, které mohou mít za následek otoky. Proto je vhodné se nejen pohybovat, ale dodržovat dietu při těžké obezitě.

Obezita také zvyšuje riziko metabolického syndromu, který zahrnuje cukrovku 2. typu, vysoký krevní tlak a další zdravotní problémy.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang