Svítí to, točí se to a je to hnusné aneb zahradní kýče

Myslíte si, že trpaslík je nejkýčovitější zahradní dekorace, jaká existuje? Omyl, jsou i daleko horší. Začnu ale trpaslíky. Tyhle malé nevkusné zrůdy prošly od dob svého obyčejného sádrového předka velkým vývojem.

Vyrábějí se z plastu a různých umělotin někdy honosně pojmenovaných třeba jako umělý kámen. Tahle mrcha s paličkou, která se pokouší zatlouct si hřebík do stehna, je podle prodejce „trpasličí hrdina českých zahrad.“ Vyrobený je z jakéhosi polystylonu. Asi nějaká speciální trpasličí hmota.

Proč ale mít trpaslíka, který nic nedělá, když může třeba… chrápat! Existuje tedy trpasličí hlásič pohybu. Podle prodejce má tahle originální zahradní dekorace senzor pohybu (při aktivaci trpaslík chrápe) a tajnou přihrádku na klíč.

„Sotva se něco u Vašich dveří pohne, začne trpaslík Kazimír vydatně chrápat a ohlásí návštěvu. V tajné přihrádce si schovejte náhradní klíč. Je to praktická, povětrnosti odolná úschovna.“

Já doporučuju trpaslíkovi rovnou náhradní klíč pověsit na krk. Ulehčíte tak zlodějům práci při hledání tajné schránky a zachráníte Kazimíra – mohli by ho při otvírání schránky poškodit.

Pokud vám chrápání nezní dost libozvučně, pořiďte si tuhle zběsilost: Trpaslíka s pohybovým senzorem. Když se kolem něj projde, prý laškovně zapíská. Takové legrace s jedním trpaslíkem bych nečekala.

Ještě o level výš je solární pejsek. Ten totiž nejenom vesele štěká, když zaznamená pohyb, ale ještě k tomu má v tlamičce solární lucerničku, která ve tmě svítí. Sice nechápu, jak může pes s plnou tlamou štěkat, ale ta krása tuhle nelogičnost přebije. 

Solární zahradní dekorace, to je vůbec něco. Ono to totiž nejenom zdobí, ale i svítí! A když je to i umělecky vyvedené, jako třeba sova, je to vážně pecka. Sova podle prodejce rozjasní každou zahrádku. A prý roztomilé je, že svítí pouze dvě malé sovičky. Živě si dovedu představit, co se stane se svítícími sůvaty, pokud máte v sousedství partu nevycválaných grázlíků se vzduchovkou.

A nakonec úplně nejvychytanější sůvička. Tahle totiž má v očičkách LED diody, které mění barvu. Kdyby na mě tohle zíralo v noci ze zahrady, asi bych měla hodně děsivé sny. 

Výrobci nevkusností mysleli i na milovníky kytiček. Květina z umělé hmoty zdobená třpytkami nejen svítí, ale navíc se i otáčí ve větru. Musí to být krása, když se to točí, třpytí a ještě svítí dohromady. Za těch 229 korun je to skoro zadarmo, když to má tolik funkcí.

A pro milovníky kytiček a ptáčků tady mám multifunkční krmítko. Oficiální text prodejce:

Multifunkční krmítko, které Vám bude dělat radost během celého roku. Na jaře ho osázíte svými oblíbenými květinami,v létě přidáte vodu pro ptáčky a v zimě se budete kochat pohledem na vděčné ptáčky, kteří přiletěli uzobávat ze zásobníků plných zrní.

Součástí krmítka jsou dva závěsné zásobníky na zrní a semínka, věšák se čtyřmi háky pro za-věšení lojových kuliček, pítko a koupaliště pro ptáčky,miska na semínka, dva závěsné košíky z kokosového vlákna pro umístění květin, a v ne-poslední řadě solární lampa, která se sama po setmění rozsvítí.“

Až příště budete montovat dohromady koupaliště pro ptáčky a někde staženou fotku nejspíš červenky, dejte to profigrafikovi, aby to tak nemlátilo do očí. Aspoň mírně rozčeřenou hladinu by to chtělo, když v tom ten pták jako že stojí. 

Všichni ale můžeme jenom závidět, jakou krásu si můžou nastrkat do vody šťastní majitelé zahradních jezírek. Plastikovou labuť, kachnu nebo hlavu krokodýla, kterému z nosu stříká voda, umělohmotné solární lekníny, které ve tmě svítí…

No, když tak koukám na ty umělohmotné šílenosti, které svítí, štěkají nebo jim teče z nosu, začínám mít o něco vřelejší vztah k sádrovým trpaslíkům. 

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang